Reuters
NOS NieuwsAangepast

Iran neemt nieuwe uranium-centrifuges in gebruik

Iran heeft nieuwe geavanceerde centrifuges om uranium te verrijken geactiveerd. De ingebruikname werd live op de Iraanse staatstelevisie uitgezonden, in het bijzijn van president Rohani.

De stap komt op een opvallend moment. Afgelopen week onderhandelde een Iraanse delegatie in Wenen met China, Rusland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk over een nieuw atoomakkoord, nadat het land vorig jaar het lopende atoomakkoord had opgezegd. Na de Amerikaanse liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani voelde het land zich niet meer verplicht zich aan de afspraken te houden.

De Europese landen hopen het akkoord te reanimeren. Ook de nieuwe Amerikaanse president Biden heeft zich uitgesproken voor een nieuwe deal, hoewel de VS en Iran nog niet direct met elkaar in overleg zijn. Iran eist dat de Amerikanen eerst hun sancties opheffen voordat het land stopt met het verrijken van uranium. Washington eist het omgekeerde.

Iran weerspreekt dat het structureel de atoomafspraken schendt. Volgens de Iraanse minister Zarif van Buitenlandse Zaken wil het land helemaal geen atoombom hebben, omdat dat in strijd zou zijn met de ideologie van het land. Zijn Amerikaanse ambtgenoot Blinken zei onlangs dat Iran al ver op weg is met de ontwikkeling van een kernwapen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl