ANP
NOS Nieuws

GGD's hebben vaccinaties met AstraZeneca-vaccin hervat

Vandaag hebben de GGD's de vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin hervat. Sommige huisartsen waren zaterdag alweer begonnen met prikken met dit vaccin, anderen volgen de komende dagen, afhankelijk van de leveringen die ze krijgen.

Tien dagen geleden stopte Nederland uit voorzorg met inenten met dit vaccin, in navolging van andere Europese landen. Uit Noorwegen en Denemarken waren zorgwekkende meldingen gekomen van mogelijke bijwerkingen.

Het ging om ernstige, zeldzame verschijnselen van trombose én een verlaagd aantal bloedplaatjes. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA onderzocht de meldingen en kwam tot het oordeel dat het vaccin veilig en effectief is.

Er zijn inmiddels in de EU 25 gevallen van deze bijwerking bekend, op een totaal van 20 miljoen gevaccineerde mensen. Het Geneesmiddelenbureau benadrukte dat er bij elk vaccin dat miljoenen keren wordt toegediend weleens zeldzame klachten ontstaan, maar dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de nadelen.

Oplossing bekend

Onderzoekers uit Duitsland denken de oorzaak en een oplossing te hebben gevonden voor deze uiterst zeldzame bijwerking. Mensen die na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin de combinatie van trombose en een plotseling tekort aan bloedplaatjes ontwikkelen moeten worden behandeld met andere antistollingsmiddelen dan het veelgebruikte heparine.

Door de prikpauze zijn vorige week naar schatting 111.000 geplande vaccinaties in Nederland niet doorgegaan. Volgens demissionair minister De Jonge zullen de uitgestelde vaccinaties snel worden ingehaald. Zijn ministerie kondigde deze week aan dat het priktempo in Nederland omhoog gaat.

In Rotterdam is vandaag ook weer begonnen met prikken:

Prikken met AstraZenica hervat in Rotterdam: 'Ik heb niet getwijfeld'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl