NOS Nieuws

Verheugen op een testconcert Hazes: 'Blije gezichten en belangrijke data'

Vanmiddag mag André Hazes de Ziggo Dome op zijn kop zetten. Na een jaar zonder concerten zijn er 1300 fans aanwezig in de concertzaal. Gisteren gingen op diezelfde plek 1300 danceliefhebbers uit hun dak tijdens optredens van bekende dj's. Volgende week worden er op het Lowlands-terrein in Biddinghuizen twee proeffestivals georganiseerd. Alle evenementen waren binnen een mum van tijd uitverkocht.

Als vanouds 'op stap'. Voor een selecte groep kan het weer, zij het onder strenge voorwaarden. De evenementen zijn onderdeel van Fieldlab: een initiatief van de evenementenbranche in samenwerking met de overheid om te onderzoeken hoe grote evenementen coronaproof kunnen worden gehouden.

Zanger 'Dré' Hazes - zoon van - vindt het een eer dat hij voor het proefevenement is gevraagd, zei hij in het televisieprogramma Op1. Ook de organisatoren van het eerste Back To Live-evenement noemen het feest van gisteren "historisch".

En de bezoekers die een kaartje wisten te bemachtigen waren uitgelaten: "Dit is geweldig!" Na een jaar zonder uitstapjes kunnen ze hun lol niet op. "Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest in een jaar tijd."

Bier, muziek en blije gezichten in de Ziggo Dome:

Zij mogen weer dansen, schreeuwen en zweten: 'Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest'

Maar de proefevenementen worden niet alleen voor het plezier georganiseerd, ze moeten meer informatie geven over het gedrag van bezoekers en over mogelijke risico's voor verspreiding van het coronavirus. "Het was echt een feest, heerlijk om iedereen weer uit z'n dak te zien gaan. Alleen maar blije gezichten", zegt Tim Boersma van Fieldlab Evenementen vanuit Ziggo Dome. "Maar wij kijken met name uit naar de data die we verzamelen. Dit is een gedragsonderzoek. Dus we monitoren het aantal contactmomenten, en de duur van deze momenten."

Dit proefweekend is de derde fase in een reeks van Fieldlab. De eerste proefevenementen die in februari werden georganiseerd waren een zakelijk congres en een cabaretvoorstelling van Guido Weijers in het Beatrix Theater in Utrecht. Hierbij bleek achteraf niemand besmet te zijn geraakt.

In februari werden er ook ruim 1100 toeschouwers toegelaten als test bij een voetbalwedstrijd tussen NEC en De Graafschap (de tweede fase). Daarbij liep een persoon een coronabesmetting op. Een week later mochten er 1500 bezoekers naar Almere City FC-Cambuur Leeuwarden.

Werkwijze

Of het nou een voetbalwedstrijd is, een Nederlandstalig muziekfestijn of een dancefeest: alle bezoekers moeten een negatieve uitslag van een coronatest kunnen tonen bij de ingang van het evenement. Boersma: "Donderdag hebben 1589 mensen een PCR-test afgenomen voorafgaand aan het feest van gisteren, daarvan waren elf mensen positief getest. Deze personen waren uiteraard niet meer welkom op het feest en krijgen het geld van hun kaartje terug", zegt Boersma.

Voorafgaand aan het concert van André Hazes hebben ook alle bezoekers en medewerkers, 1489 mensen in totaal, een PCR-test afgenomen. Zeven personen bleken besmet te zijn met het coronavirus.

Verder wordt de temperatuur gemeten bij binnenkomst en worden er steekproefsgewijs sneltesten afgenomen. Binnen krijgen bezoekers een bewegingssensor om te volgen hoeveel contact mensen onderling hebben. De mensenmassa wordt vandaag verdeeld in vijf bubbels van 250 mensen.

"Gisteren zagen we dat mensen zich toch niet helemaal aan de regels houden", zegt Boersma. Zo droeg niet iedereen non-stop een mondkapje en gaan bezoekers toch op een kluitje staan. "Voor het onderzoek is dit niet erg, we willen juist een zo nauwkeurig mogelijke weergave van de werkelijkheid. Al kun je het gedrag wel sturen. Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat in de bubbels waar stippen op de grond staan, mensen toch meer afstand bewaren dan in de vakken zonder stippen."

Bezoekers verheugen zich op een middag aan de bar:

Logischerwijs wordt bezoekers gevraagd om zich een paar dagen na het evenement opnieuw te laten testen op een mogelijke besmetting. Maar dat doen niet alle bezoekers. "Rond de 80 procent laat zich na afloop testen, weten we uit ervaring. We kunnen en willen mensen hiertoe ook niet verplichten, omdat wij dus geen medisch onderzoek doen, maar gedragsonderzoek. Zo'n tweede test achteraf is overigens natuurlijk wél belangrijk om eventueel bron- en contactonderzoek te vergemakkelijken", zegt Boersma.

Volgende week wordt informatie opgehaald tijdens de laatste fase van het Fieldlab-onderzoek: de festivals op het Lowlands-terrein. "Het verzamelen van alle data duurt nog drie weken, daarna gaan de gegevens naar het Outbreak Management Team. Zij formuleren een advies aan het kabinet, dat eventueel de routekaart kan aanpassen als gegevens daar aanleiding te geven", aldus Boersma. "Kortom: Over zes weken weten we meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl