Dansende bezoekers van het proefevenement in Ziggo Dome
NOS Nieuws

1300 danceliefhebbers bijna ouderwets los tijdens proefconcert Ziggo Dome

1300 danceliefhebbers kunnen vandaag weer dansen en zingen tijdens een proefevenement in de Ziggo Dome in Amsterdam. Op het programma staan optredens van onder anderen dj's Sam Feldt en Sunnery James & Ryan Marciano.

Het evenement is onderdeel van een serie experimenten die worden gedaan door Fieldlab. Een initiatief van de evenementenbranche en de overheid, om te kijken hoe we in de toekomst weer veilig in grotere groepen kunnen samenkomen.

Zoveel mogelijk juichen

Bij dit evenement worden de bezoekers in vijf 'bubbels' ingedeeld van 250 personen, plus een groep van 50 mensen. Voor elke bubbel gelden andere regels. Zo moeten sommige bezoekers een mondmasker op en worden anderen juist aangemoedigd om zoveel mogelijk te juichen.

Volgens veel bezoekers is het feesten met een negatieve coronatest zeker voor herhaling vatbaar:

Dansen, schreeuwen en zweten: "Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest"

Dj Sam Feldt kijkt enorm uit naar zijn optreden: "Je mist heel erg de energie van de crowd- van de mensen. En hits worden hits op de dansvloer, dan schaaf je er nog wat aan en maak je het nog beter."

Het is voor Sam Feldt een jaar geleden dat hij voor een groot publiek stond. In maart vorig jaar moest hij een tour door de VS afbreken. Het eenmalige event voor 1500 mensen noemt hij een mooie eerste stap. "Ook om te laten zien, hopelijk, dat het op een bepaalde manier toch weer kan. Ik zie toch ook weer licht aan het einde van de tunnel. We zitten er nu ongeveer een jaar in met zijn allen en met de vaccinaties, de testmogelijkheden en dit soort testevents, denk ik dat er er een hoop signalen zijn dat we hopelijk in de zomer wat meer feestjes gaan zien."

'Voelt gewoon raar'

Ook het publiek in de Ziggo Dome kon niet wachten om weer een feestje te vieren. Het evenement was binnen 20 minuten uitverkocht. "Het is een heel raar gevoel", zegt een bezoekster. "Dit heb je een jaar lang niet meegemaakt, nu sta je hier weer met een aantal mensen dicht op elkaar. Dat voelt gewoon raar. Maar blij dat er weer iets kan."

Afgelopen maand werden er als onderdeel van de Fieldlab-experimenten al een congres, een theatervoorstelling en een voetbalwedstrijd met publiek georganiseerd. De organisatie benadrukt dat het niet gaat om een medisch experiment, maar dat ze bijvoorbeeld willen kijken hoe lang er onderling contact was.

Ook wordt getest hoeveel speeksel er vrijkomt als de bezoekers meezingen. Om dat achteraf goed te kunnen zien, kregen de bezoekers een niet-giftige fluorescerende vloeistof te drinken:

Proef in Ziggo Dome om verspreiding spuug tijdens concert in kaart te brengen

Voorafgaand aan het evenement in de Ziggo Dome moesten de bezoekers zich laten testen op corona en over enkele dagen moet dit opnieuw. Verder wordt in de concertzaal hun temperatuur gemeten en worden steekproefsgewijs sneltesten gedaan. Daarnaast worden bezoekers uitgerust met een bewegingssensor, zodat achteraf te zien is hoeveel contact zij onderling hebben gehad.

Wanneer bekendgemaakt wordt of er mensen besmet zijn geraakt, is nog niet duidelijk. Na afloop van de theatervoorstelling van cabaretier Guido Weijers - eveneens een Fieldlab - werden geen besmettingen vastgesteld. Wel had toen een op de vijf bezoekers zich achteraf niet laten testen.

De Ziggo Dome heette de eerste bezoekers vanmiddag alvast welkom:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl