ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 9/2: Start tweede impeachmentproces Trump • PvdA bestaat 75 jaar

Goedemorgen! Vandaag begint de tweede impeachmentprocedure tegen oud-president Trump, neemt de KNVB een besluit over de amateurcompetitie en moet een satelliet van de Verenigde Arabische Emiraten in een baan rond de planeet Mars komen.

Het wordt vandaag opnieuw koud: de middagtemperatuur ligt tussen de -2 en -6 graden. Wolkenvelden en zonnige momenten wisselen elkaar af. Het blijft droog, alleen in het uiterste noorden kan een sneeuwbui vallen.

Weerplaza

Moet je de weg op? Hier vind je het overzicht van afsluitingen en werkzaamheden. Check hier de winterdienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de Amerikaanse Senaat begint het tweede impeachmentproces tegen Donald Trump. De senatoren moeten besluiten of de Republikeinse oud-president zich schuldig heeft gemaakt aan het aanzetten tot een opstand in de aanloop naar de bestorming van het Capitool op 6 januari. De Democraten weten al dat ze vrijwel zeker gaan verliezen. Zij zien dit proces vooral als een signaal.
  • De KNVB neemt een besluit over de amateurcompetitie, die eind 2020 is stilgelegd vanwege corona.
  • Een satelliet van de Verenigde Arabische Emiraten moet in een baan rond de planeet Mars komen. Al-Amal (Hoop) is in juli gelanceerd. Deze eerste Arabische missie naar een andere planeet moet de Emiraten op de kaart zetten.
  • De PvdA bestaat vandaag 75 jaar. De sociaaldemocratische partij werd op 9 februari 1946 opgericht op een bijeenkomst in de grote zaal van hotel Krasnapolsky in Amsterdam. Op de SGP na is de PvdA de oudste politieke partij van Nederland. Lees hier meer over het jubileum.

Wat heb je gemist?

De Tweede Kamer wil dat het demissionaire kabinet de massamoord op Armeniërs erkent. De regering gebruikt tot nu toe de omfloerste formulering "de kwestie van de Armeense genocide", maar dat vindt een meerderheid van de Kamer absurd.

Tussen 1915 en 1917 werden 1 tot 1,5 miljoen Armeniërs vermoord. De christenen werden verdreven uit hun leefgebieden door de autoriteiten van het islamitische Ottomaanse Rijk, het huidige Turkije. Met name de ChristenUnie probeert de volkerenmoord al sinds 2004 volledig erkend te krijgen. Zelf erkende de Kamer de Armeense genocide drie jaar gleden al.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

Nu het koude weer voorlopig aanhoudt, hopen veel mensen binnenkort de schaatsen te kunnen onderbinden.

Dat betekent topdrukte bij schaatsenslijpers:

Schaatsenslijper: 'Elke dag een rij, nog nooit zo druk gehad'

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl