Wekdienst 1/2: Veiligheidsberaad bijeen • MH17-proces gaat verder
Goedemorgen! Niet alleen minister Grapperhaus, maar ook minister De Jonge schuift aan bij de burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Ook gaat vandaag het MH17-proces verder.
Eerst het weer: het KNMI waarschuwt voor plaatselijk verraderlijke gladheid in Midden- en Noord Nederland. Vanmiddag is het veelal droog en in het noorden is er af en toe zon. Maxima tussen 1 graad in Groningen tot 5 graden in Zuid-Limburg. Na morgen vooral regenachtig, maar ook duidelijk zachter.
Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.
Wat kun je vandaag verwachten?
- Het Veiligheidsberaad komt bijeen in Utrecht. Justitieminister Ferd Grapperhaus en minister Hugo de Jonge schuiven aan om te praten de vaccinatiestrategie en wat het kabinet dinsdag bekend wil maken over de coronamaatregelen.
- In het gerechtsgebouw op Schiphol gaat het MH17-proces verder. De stand van zaken wordt besproken en de diverse procespartijen komen aan het woord. De inhoudelijke behandeling van de zaak begint waarschijnlijk op 7 juni.
- Het gerechtshof in Arnhem behandelt de zaak tegen twee mannen die worden verdacht van de liquidatie van Samir Erraghib. De twee zouden het 37-jarige slachtoffer in 2016 in IJsselstein voor de ogen van zijn 7-jarige dochter hebben doodgeschoten. De opdracht voor de moord wordt door justitie toegeschreven aan Ridouan Taghi.
- De commissie-Machielse, die onderzoek deed naar de zaak-Julio Poch, komt met conclusies. Een van de vragen is of de Staat verwijtbaar heeft gehandeld tegen de inmiddels vrijgesproken oud-Transavia-piloot, die in 2009 werd opgepakt op verdenking van deelname aan dodenvluchten in Argentinië.
- Polen versoepelt de coronamaatregelen. Winkels en musea mogen weer open onder strenge voorwaarden. Volgens de minister van Gezondheid is dit een "eerste stap richting normaliteit". Sportscholen en skipistes blijven dicht.
Wat heb je gemist?
Het leger in Myanmar heeft een staatsgreep gepleegd. Regeringsleider Aung San Suu Kyi werd in de vroege morgen gearresteerd, net als veel andere kabinetsleden en prominente partijleden. De militaire opperbevelhebber generaal Min Aung Hlaing, neemt voor een jaar de macht over, zeggen de coupplegers.
Het leger zegt dit te hebben gedaan omdat er verkiezingsfraude is gepleegd bij de parlementsverkiezingen afgelopen november. De partij van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi behaalde daarbij de absolutie meerderheid.
"De staatsgreep is een uitbarsting van de spanningen die de afgelopen maanden opliepen tussen het machtige leger en de burgerregering van Aung San Suu Kyi", zegt NOS-correspondent Annemarie Kas. "Zij en de hoogste legerbaas schenen al langer bijna geen contact meer met elkaar te hebben, er werd alleen op lager niveau onderhandeld."
Volgens Kas zijn er ook publieke figuren opgepakt, zoals filmmakers en activisten. "Dat duidt erop dat het leger alle kritische geluiden in één keer van de straat heeft willen halen."
Ander nieuws uit de nacht:
- Fraude opsporen of gevaar van discriminatie? Gemeenten gebruiken 'slimme' algoritmes: zeker 25 gemeenten maken gebruik van voorspellende systemen en algoritmes om onder meer bijstandsfraude op te sporen en burgers met schulden op tijd te kunnen helpen.
- 71 procent minder luchtvaartpassagiers in 2020, door corona: vorig jaar reisden reisden er 23,6 miljoen reizigers van en naar een van de vijf nationale luchthavens in Nederland. Dat was in 2019 nog 81,2 miljoen, volgens het het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) .
- 'Vrees voor Chinese spionage via scanners in haven Rotterdam': de Nederlandse douane gebruikt Chinese scanners voor het controleren van goederen. Veiligheidsexperts vrezen dat de Chinese staat deze mogelijk inzet voor spionage of misbruik van verzamelde data.
En dan nog even dit:
"We zien elkaar onder het blauwe bord", zeiden veel reizigers tegen familie en vrienden met wie ze op Utrecht Centraal afspraken. Tot groot verdriet van veel reizigers werd het klapperbord, met daarop de NS-dienstregeling, in 2011 weggehaald om plaats te maken voor een digitaal bord.
Veel mensen kwamen toen 'afscheid' nemen:
Nu komt er, met enige vertraging, weer een groot blauw informatiescherm te hangen, waarmee reizigers in een oogopslag alle vertrektijden van het komende half uur kunnen zien en ook de treinstoringen. Het nieuwe scherm is wel een stuk saaier; het maakt bijvoorbeeld geen geluid. Met 36 vierkante meter is het het grootste informatiescherm op een Nederlands station.
Fijne dag!