'Vrees voor Chinese spionage via scanners in haven Rotterdam'
Veiligheidsdeskundigen maken zich zorgen over scanners waarmee de Nederlandse Douane goederen controleert, zo meldt het FD. De scanners zijn van Chinese makelij, van het bedrijf Nuctech, dat voor een deel eigendom is van de Chinese staat.
Ze worden gebruikt in de Rotterdamse haven, op vliegvelden en in distributiecentra. Volgens de deskundigen kan de scanapparatuur van het bedrijf Nuctech gebruikt worden voor het verzamelen van allerlei handelsdata en spionage.
In de Verenigde Staten, Canada en sinds vrijdag ook Litouwen wordt om die reden de Chinese scanapparatuur geweerd. In het Europees Parlement zijn er inmiddels ook zorgen gerezen.
De scanners worden door de douane gebruikt voor de controle van containers, vrachtwagens, bagage van reizigers en pakketten die Nederland en dus de EU in- en uitgaan. De douane beschouwt de Chinese scanners niet als een veiligheidsrisico, schrijft het FD.
Keurig en transparant
De keuze voor de Chinese scanners is via Europese aanbestedingsregels gebeurd. "De aanschaf van de machines is keurig en transparant door de Europese aanbestedingsprocedures verlopen en dan mag je ervan uitgaan dat het goed geborgen is", zegt een woordvoerder van de douane. "De systemen draaien ook uitsluitend binnen de douane en zijn niet afhankelijk of gekoppeld aan andere systemen daarbuiten."
Nuctech, waarvan het Europees hoofdkantoor in Rotterdam staat, regeert afwijzend op de verdenkingen. In de krant zegt directeur Robert Bos dat het bedrijf al 17 jaar in de EU met overheden werkt en er nog nooit een incident met data of technologie is geweest.
Westerse landen maken zich al langer zorgen over cyberspionage door China, wat onder meer leidde Amerikaanse sancties tegen smartphone- en telecomapparatuurbouwer Huawei.