Vliegveld Rotterdam The Hague in Rotterdam
NOS Nieuws

71 procent minder luchtvaartpassagiers in 2020, door corona

Door de coronacrisis is het aantal luchtvaartpassagiers van en naar Nederland afgelopen jaar met 71 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) reisden er 23,6 miljoen reizigers van en naar een van de vijf nationale luchthavens in Nederland. Dat was in 2019 nog 81,2 miljoen.

Het aantal vluchten daalde minder sterk dan het aantal passagiers: 258.000 vluchten, ruim de helft minder dan een jaar eerder. De passagiersvliegtuigen zaten in 2020 dus minder vol.

In deze grafiek zie je het aantal miljoenen passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens:

De aantallen zijn keer een miljoen passagiers

Op Schiphol, de grootste luchthaven van het land, nam het aantal passagiers met bijna 71 procent af tot 20,9 miljoen reizigers. Na Schiphol is Eindhoven de grootste luchthaven. Hier zakte de passagiersstroom met bijna 69 procent in tot 2,1 miljoen passagiers.

In Groningen was er een daling van 90 procent, in Rotterdam bijna 77 procent en in Maastricht werd het ruim 81 procent minder. In alle gevallen zette de daling in vanaf half maart, toen de eerste maatregelen tegen corona genomen werden.

Minder passagiersvluchten, meer vrachtvluchten

De populairste bestemmingen bleven hetzelfde als in 2018 en 2019, meldt het CBS. Binnen de Europese Unie waren dat het Verenigd Koninkrijk (voor de luchtvaart was dat toen nog EU-gebied), Spanje en Italië. Buiten de Unie ging het om Turkije, Zwitserland en Noorwegen.

Uit de CBS-cijfers blijkt ook dat de hoeveelheid vervoerde vracht vorig jaar lager lag, terwijl het aantal vrachtvluchten toenam. Dit komt doordat passagiersvluchten doorgaans ook een deel van het ruim gebruiken om vracht in te vervoeren. De hoeveelheid door de lucht vervoerde goederen nam in 2020 met 6,2 procent af tot 1,6 miljoen ton. Het aantal vrachtvluchten nam met bijna 71 procent toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl