Aankomend president Biden (rechts) voert campagne met de nieuwe senatoren Ossoff (links) en Warnock
NOS NieuwsAangepast

Zege in Georgia cruciaal voor Biden: 'Hij kan nu vrijer regeren'

Door de bestorming van het Capitool gisteren door pro-Trump-betogers is de overwinning van de Democraten in de Senaat snel naar de achtergrond verdwenen. Maar het binnenhalen van de twee Senaatszetels in de staat Georgia is cruciaal voor het presidentschap van Joe Biden.

De Democraten krijgen er twee senatoren bij: Raphael Warnock en Jon Ossoff. Daarmee valt de machtsverdeling in de hoge kamer van het Amerikaanse Congres uit in het voordeel van de Democraten. De partij heeft weliswaar evenveel zetels als de Republikeinen (vijftig), maar bij een gelijk aantal stemmen geeft de vicepresident de doorslag en vanaf 20 januari is dat Democraat Kamala Harris.

Voor aankomend president Biden is de overwinning in Georgia heel belangrijk, omdat hij nu veel vrijer kan gaan regeren, zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Het geeft extra glans aan zijn overwinning in november."

Biden weet hoe lastig het is om beleid te maken zonder de macht in het Congres. Barack Obama, onder wie Biden de vicepresident was, had een groot deel van zijn presidentschap te kampen met een Republikeinse meerderheid in het Huis, die al zijn voorstellen blokkeerde. Daar heeft Biden straks geen last van.

Waagmeester: "Hij zal nog steeds deals moeten sluiten met zijn eigen partijgenoten, die worden hiermee natuurlijk machtiger en zullen hun eigen agenda willen terugzien in het beleid. Maar de voortdurende obstructie die Obama zes jaar heeft ervaren, die tijd lijkt in elk geval voor de komende twee jaar voorbij." In november 2022 zijn er opnieuw verkiezingen voor het Huis en een deel van de Senaat.

Stacey Abrams

De overwinning van de Democraten in Georgia, eerst bij de presidentsverkiezingen in november en nu ook bij de Senaatsverkiezingen, wordt gezien als de kroon op het werk van Stacey Abrams. Zij kreeg landelijke bekendheid toen ze in 2018 met miniem verschil de race om het gouverneurschap in de staat verloor.

Stacey Abrams op campagne in december

In 2011 was ze als leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden in Georgia begonnen met de wederopbouw van de partij in haar staat. Met haar New Georgia Project en Fair Fight liet ze honderdduizenden inwoners van Georgia zich als stemmer registreren, waarmee ze konden meedoen met verkiezingen.

Het gaat veelal om zwarte kiezers die daarvoor nooit hun stem uitbrachten. "Die kiezersgroep is echt ontwaakt", zegt Waagmeester.

Volgens hem is de overwinning van Warnock en Ossoff dan ook voor een groot deel de verdienste van de zwarte kiezer. "Een derde van het electoraat is zwart. Met de programma's van Abrams en andere Democratische leiders zijn die stemmers gemobiliseerd en zijn ze enthousiast gemaakt voor de politiek. Ze hebben het vertrouwen gegeven dat ze echt iets kunnen veranderen als ze maar gaan stemmen."

Nieuw zelfvertrouwen

Ook belangrijk is volgens Waagmeester dat de traditioneel Republikeinse, conservatieve gebieden de laatste jaren een stuk diverser zijn geworden. "Vooral de buitenwijken van de grote steden, zoals Atlanta, waar de Republikeinse basis lange tijd lag. In die voorsteden zijn progressieve vrouwenbewegingen, zwarte bewegingen, clubs van Aziatische-Amerikanen actief geworden. Die zijn met een enorm nieuw zelfvertrouwen aan het werk gegaan."

Op Twitter legde Abrams de nadruk op de diverse achtergrond van de gekozen senatoren en de aankomend president en vicepresident.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl