ANP

Goedemorgen! Vandaag zijn er extra overleggen over strengere coronamaatregelen, met vanavond waarschijnlijk een persconferentie. Verder zendt de NOS vanavond weer het programma Het coronavirus: feiten en fabels uit en doet de Groningse rechtbank uitspraak in de zogeheten Jaagpadmoord.

Vanmorgen is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen, vanmiddag zijn er langere droge perioden met in het westen ook af en toe wat ruimte voor de zon. Daarbij loopt de temperatuur op naar 10 tot 12 graden.

Infoplaza

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Bewindslieden die betrokken zijn bij de coronacrisis komen vandaag bij elkaar in een extra crisisberaad. Ook is er een extra ministerraad over strengere coronamaatregelen. Waarschijnlijk houdt het kabinet daar vanavond een persconferentie over. Wat de precieze maatregelen worden is nog de vraag, maar het ziet ernaar uit dat onder meer niet-essentiële winkels een tijdje dicht moeten. Het gaat bijvoorbeeld om tuincentra en kledingwinkels. Ook wordt er gesproken over een avondklok met oud en nieuw.
  • Om 20.30 uur kun je kijken naar het extra NOS-programma Het coronavirus: feiten en fabels. Net als in de eerdere edities van deze uitzending staan publieksvragen over het coronavirus centraal. Je kunt het programma bekijken op onder meer NPO 1, NPO Nieuws (met gebarentolk) en online. Lees hier meer.
  • De Groningse rechtbank doet vandaag uitspraak in de zogeheten Jaagpadmoord. Verdachte in de zaak is Milton T., die in mei vorig jaar een 27-jarige hardloper zou hebben doodgestoken bij het Jaagpad in Groningen. Het Openbaar Ministerie heeft tbs met dwangverpleging geëist tegen T., die volgens deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar was.
  • De film De Slag om de Schelde, de duurste Nederlandse productie in jaren, gaat in première. De film speelt zich af tijdens de strijd om het gebied van de Scheldemonding in 1944. Vanwege het coronavirus werd de première al twee keer uitgesteld. Vanaf 17 december is de oorlogsfilm, waarvan de productie ruim 14 miljoen euro kostte, te zien voor het grote publiek.

Wat heb je gemist?

Volgens de OVNL, de koepelorganisatie van bedrijven in het openbaar vervoer, negeert zo'n tien procent van het aantal reizigers stelselmatig de mondkapjesplicht, meldt De Telegraaf. "Voor veel bange kwetsbaren ook reden om niet meer met het ov te gaan", waarschuwt ov-ombudsman Bram Hansma in de krant.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Sinds het begin van het digitale tijdperk daalde de verkoop van papieren kerstkaarten dramatisch, maar door de coronacrisis zijn ze bezig aan een comeback. "In de maand november zagen we al een verdubbeling van de verkoop", zegt Gert van Doorn, voorzitter van de Vereniging Wenskaart.

Kerstkaart NOS/Jeroen Schutijser

Fijne dag!

STER reclame