Vanaf links: Roan de Fouw, George Brouwer, Dave van der Meer
NOS NieuwsAangepast

Ongeloof bij FvD-stemmers, 'Baudet is nu zo ongeloofwaardig'

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

Thierry Baudet weg als lijsttrekker, partijvoorzitter en -leider, Theo Hiddema gestopt als Kamerlid en ook senator Paul Cliteur opgestapt. En nu zegt Baudet in een video dat hij zichzelf tóch weer beschikbaar stelt als lijsttrekker van Forum voor Democratie, wat het partijbestuur afdoet als een 'eenmansactie'. Een meerderheid heeft hem inmiddels uit het bestuur gezet.

Hoe kijken Forum-stemmers naar deze uitzonderlijk turbulente periode?

Bloemenhandelaar Dave van der Meer (51) vindt de chaos teleurstellend. Hij ziet FvD als de ideale partij die het gat tussen de VVD en de PVV van Geert Wilders kan vullen. "Maar het heeft geen zin om te stemmen op een club mensen die vechtend met elkaar door de gang rollen. Dat hebben we landelijk ook bij de LPF gezien en dat schiet niet op."

Van der Meer ziet het dan ook somber in:

'Als je een half uur het nieuws niet volgt, heb je weer wat gemist'

De jongerenafdeling van Forum, JFVD, kwam in opspraak toen Het Parool afgelopen weekend publiceerde dat er antisemitische, homofobe en nazistische uitingen rondgingen in appgroepen. Baudet stapte na discussie over de omgang met de JFVD op als lijsttrekker, maar wilde wel door als lijstduwer. Eerste Kamerlid Annabel Nanninga eiste daarna dat Baudet uit de partij moest stappen omdat hij die volgens haar kapotmaakt.

Dat Baudet nu oproept tot een leiderschapsverkiezing noemt Van der Meer een aparte wending. "Ik weet niet goed wat ik ervan moet vinden. Het enige medicijn dat nu werkt is rust. En wie of wat dat bereikt, maakt niet uit."

De steun voor Forum voor Democratie onder kiezers neemt al het hele jaar af. Dit zijn cijfers uit de Peilingwijzer, een gemiddelde van de peilingen van Ipsos, I&O Research en Kantar:

De partijtop had volgens Van der Meer al sneller en explicieter afstand moeten nemen van het omstreden app-verkeer bij de jongerentak. Als voormalig LPF-raadslid weet Van der Meer hoe gefocust media kunnen zijn op het onderwerp extremistisch gedachtegoed.

"Ik heb helemaal niets met extreemrechtse figuren, maar dat gedachtegoed wordt snel aan je gesmeerd. Die zweem die nu om de jongerenafdeling hangt, moet je heel duidelijk tackelen. Want ik denk dat 99 procent van de mensen die op Forum stemmen gewoon een normale rechtse partij zoeken."

Baudet heeft zelf besloten om te stoppen dus dan is het heel raar om nu met zo'n video te komen.

Roan de Fouw, student

NOS Stories sprak een aantal leden van de JFVD. Een van hen is boos op de jongeren die de omstreden berichten hebben gestuurd. "Ik schaam me voor de appjes, omdat ze ook helemaal niks te maken hebben met de standpunten van Forum voor Democratie", zegt een van hen.

Een ander lid vindt dat ophef over de appjes te kort door de bocht. "Het is meer foute humor, die geaccepteerd is onder jongeren. En dan bedoel ik niet alleen JFVD-jongeren." Daar was weer een ander JFVD-lid het totaal niet mee eens. Deze persoon zei: "Er was enorm veel extremisme in de groepsapps en de berichten gingen vaak veel te ver."

Ook student Roan de Fouw vond het een goed besluit van Baudet om zijn functie per direct neer te leggen. Dat de voormalig lijsttrekker dat besluit nu weer terug lijkt te willen draaien is een slechte zaak, vindt hij. "Hij heeft zelf besloten om te stoppen, dus dan is het heel raar om nu met zo'n video te komen."

Hier zegt Baudet, voordat hij door een meerderheid uit het bestuur werd gezet, wat hij nu wil doen:

Baudet wil leiderschapsverkiezingen: 'Ik wil weer leider FvD worden'

"Hij moet begrijpen dat het een keer klaar is", vervolgt de 23-jarige FvD-stemmer. Volgens De Fouw is de voormalige partijleider de afgelopen tijd te vaak negatief in het nieuws geweest. Hij verwijst onder meer naar de opvallende uil van Minerva-toespraak vorig jaar, toen FvD landelijk de grootste partij was geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen.

Dit soort gedrag leidt volgens De Fouw af van de inhoud. "Ik denk dat veel mensen niet op Forum stemmen, omdat ze Baudet een enge man vinden, terwijl ze wel achter de standpunten staan." De interne strijd gaat ten koste van de partij, denkt hij. "Het is al een grote chaos en hij maakt het nu nog erger", verwijst hij naar de video van Baudet.

Op Twitter wordt duidelijk dat sommige Forum-aanhangers het juist opnemen voor Baudet en zijn besluit:

George Brouwer (48) had bij de Provinciale Statenverkiezingen gestemd op de FvD-tak in Zandvoort. Lokaal had de partij goede ideeën, vindt hij. "Alleen bij de 'echte', landelijke politiek is het een grote rotmop." Hij kan amper geloven dat Baudet zich opnieuw verkiesbaar stelt.

"Als hij echt doet wat hij zegt, dan is hij zo ongeloofwaardig als de pest. Je kan niet vertrekken en zomaar terugkomen. Ik denk dat het de partij nog meer schade toe zal brengen."

Achterste van de tong

Dat Kamerlid Theo Hiddema is opgestapt, begrijpt Brouwer helemaal. "Hij laat duidelijk merken dat hij hier niet meer bij wil horen. Het is niet goed dat antisemitisme in de jongerenafdeling toeneemt, zoals ik het heb gelezen."

Brouwer is erg benieuwd wat er achter de schermen is gebeurd. Want hij heeft het idee dat de kopstukken van de partij niet het achterste van de tong laten zien. Uiteindelijk maakt het voor stem niet veel uit: komend jaar wordt het voor hem CDA. "De veilige middenweg en de partij van mijn opa."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl