Ethiopiërs vluchten uit de regio Tigray richting de grens met Sudan
NOS Nieuws

Regering Ethiopië onderzoekt massamoord in noorden

Premier Abiy van Ethiopië stuurt een mensenrechtencommissie naar Tigray. In deze noordelijke regio zijn naar schatting honderden burgers gedood. De Ethiopische premier stelt dat de massamoord het werk is van opstandige milities.

Eerder deze maand gaf Abiy Ahmed opdracht tot een militaire operatie tegen het Tigray People's Liberation Front (TPLF), de machthebbers in de noordelijke regio. Volgens hem waren de lokale bestuurders in de regio in opstand gekomen en hadden ze een legerbasis aangevallen.

Vandaag beschuldigt de Ethiopische regering het TPLF van het afvuren van raketten op twee vliegvelden in de regio Amhara, die grenst aan Tigray. Door een gisteravond afgevuurde raket zou schade zijn ontstaan aan het vliegveld van de stad Gondar. Een andere raket kwam volgens persbureau Reuters neer naast het vliegveld van Bahir Dar, de hoofdstad van Amhara.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International meldde als eerste dat maandag een groot aantal, mogelijk honderden, burgers waren doodgestoken in de plaats Mai-Kadra.

Volgens Amnesty ging het om dagloners, die niet waren betrokken bij de strijd tussen de gewapende milities van het Bevrijdingsfront van Tigray en het Ethiopische leger. Ze zouden afkomstig zijn uit Amhara, een regio die loyaal is aan de regering van Abiy.

Kenners van de regio waarschuwen dat dit het begin kan zijn van een burgeroorlog met gevolgen in andere landen, zoals Sudan en Somalië.

Het conflict in Tigray heeft geleid tot een vluchtelingenstroom naar buurland Sudan. Sudan zei eerder deze week te verwachten dat 200.000 Ethiopische vluchtelingen de komende dagen de grens oversteken.

Persbureau Reuters meldt op basis van de Verenigde Naties dat sinds begin november zeker 14.500 mensen naar Sudan zijn gevlucht, onder wie duizenden kinderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl