Hirving Lozano en Victor Osimhen
NOS Voetbal

AZ is gewaarschuwd in Napels: 'Lozano is weer de Lozano van PSV'

Met een negentienkoppige selectie arriveerde een gehavend AZ woensdag in Napels voor het Europa League-duel met Napoli. De Alkmaarders kampten in aanloop naar de wedstrijd met een corona-uitbraak en moeten het doen zonder onder anderen spits Myron Boadu.

Bovendien treft AZ een Napoli in vorm, met een herboren oude bekende in de voorhoede.

Gaat Napoli voor de wind

Want waar AZ kampt met tegenslag en alle vier de eredivisiewedstrijden zag eindigen in een gelijkspel, gaat het Napoli vooralsnog voor de wind. In de Serie A werden Parma (2-0), Genoa (6-0) en Atalanta Bergamo (4-1) zeer overtuigend verslagen.

Trainer Gennaro Gattuso lijkt de succesformule te hebben gevonden, al was er wel een smetje op die mooie seizoensstart.

Napoli mocht van de lokale autoriteiten vanwege twee positieve coronagevallen begin deze maand niet afreizen naar Turijn en dus ging het uitduel met Juventus reglementair met 3-0 verloren. Ook kreeg de ploeg een punt in mindering.

Lozano krijgt het vertrouwen

Toch is de stemming opperbest bij de Napolitanen. En zeer opvallend is de rol van Hirving Lozano. De oud-PSV'er leek te zijn mislukt bij Napoli, maar krijgt nu het volledige vertrouwen en scoorde in het nog prille seizoen al vier keer.

Hirving Lozano krijgt weer de kans bij Napoli

Toen Lozano PSV in augustus 2019 verliet, stond hij bovenaan twee recordlijstjes. Die van uitgaande transfers bij PSV en die van inkomende transfers bij Napoli. Veertig miljoen euro hadden de Italianen voor de Mexicaanse dribbelaar over.

En daar waar hij bij PSV meteen de grote kleine man was - met 40 goals en 28 assists in 79 duels - moest hij in Napels even wennen. Sterker nog: in zijn eerste seizoen zat hij vaker op de bank en de tribune dan hem lief was.

Hij was vorig jaar mentaal en fysiek niet helemaal in orde.

Napoli-trainer Gennaro Gattuso

Desondanks kwam hij wel tot 34 duels in alle competities (Serie A, Coppa Italia en Champions League), maar een beetje misleidend zijn die cijfers wel. Lozano stond namelijk slechts 11 keer in de basis, kwam in totaal tot 5 doelpunten en leverde slechts 1 assist. Waar was die man die bij PSV zo gemakkelijk tot scoren kwam?

"Hij was vorig jaar mentaal en fysiek niet helemaal in orde", vertelde trainer Gattuso vorige maand aan Sky Italia over Lozano. "Hij trapte de bal zonder idee weg en ging vaak naar de grond als een kind. Nu heeft hij power in zijn benen."

En na een wisselvallig eerste seizoen is de Mexicaan nu gewoon basisspeler. Vooralsnog betaalt de pas 25-jarige aanvaller het vertrouwen van de trainer terug. "Hij is nu een andere speler", aldus Gattuso. "Ik weet nog hoe hij presteerde bij PSV, maar vorig seizoen was niet zijn beste jaar."

Liever vanaf de buitenkant

Het mindere presteren had destijds echter wel een reden, weet Napoli-volger Maurizio Nicita van La Gazzetta dello Sport, de bekendste sportkrant van Italië. Het lag aan de manier waarop de vorige trainer, Carlo Ancelotti, de aanvaller gebruikte.

"Hij stelde Lozano vaak op als centrale aanvaller, terwijl hij beter rendeert aan de buitenkant. Dit seizoen is hij erg goed gestart. Hij heeft nu al evenveel goals gemaakt als vorig seizoen."

Hirving Lozano samen met trainer Gennaro Gattuso

Daniel Reyes, een Mexicaanse journalist die in Nederland actief is, vult zijn Italiaanse collega aan. "Lozano was de aankoop van Ancelotti, maar die trainer was snel ontslagen. Gattuso was zijn opvolger en hij is een strenge trainer. Vergelijkbaar met Mark van Bommel, die een slechte klik had met Lozano bij PSV", zegt Reyes.

"Gattuso ging met drie spitsen spelen, had kritiek op de fitheid van Lozano en vond José Callejón beter op de linkerflank. Maar nu is Callejón vertrokken. Lozano is weer de Lozano van PSV. Met name die tweede goal tegen Atalanta was een typerende", haalt Reyes zich de rake trap vanaf de rand van het strafschopgebied zich nog even voor de geest.

Chucky, zoals de bijnaam van Lozano luidt, is in zijn thuisland Mexico nog altijd ontzettend populair. Reyes: "Dat was hij, dat bleef hij en dat is hij nu weer helemaal, zeker omdat het weer goed gaat."

Trainer Gattuso is hoe dan ook in zijn nopjes. "Het is alsof we vorig jaar voor miljoenen iets hebben gekocht en er nu pas mee naar de kassa zijn gegaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl