AZ-trainer Arne Slot op de persconferentie voorafgaand aan het Europa League-duel met Napoli
NOS Voetbal

Corona overschaduwt Europese voorbereiding AZ: 'Waren hectische dagen'

Ja, AZ kende weleens een betere voorbereiding op een wedstrijd. "De afgelopen dagen waren heel hectisch", vertelt trainer Arne Slot. "Het was chaotisch. Het liefst train je met de complete groep bij elkaar", vulde aanvoerder Teun Koopmeiners hem aan.

Dat gebeurde niet. Want het coronavirus gooide afgelopen week roet in het eten in Alkmaar. Vanaf vrijdag, daags voor het eredivisieduel met VVV-Venlo, tot vandaag raakten maar liefst dertien spelers besmet. En dat terwijl donderdag de Europa League-confrontatie met Napoli wacht. Met een flink uitgedunde selectie stapten de Alkmaarders woensdag toch in het vliegtuig.

"De afgelopen dagen is het alleen maar over corona gegaan", vertelde trainer Arne Slot op de persconferentie voorafgaand aan het duel in Italië. "Normaal gesproken hadden we gisteren onze bespreking gevoerd, maar we besloten de spelers een kwartier voor de training te laten komen en zonder te douchen naar huis te laten gaan."

"We wilden honderd procent uitsluiten dat spelers, ondanks de testen die we al hadden gedaan, nog besmet zouden raken. Maar daardoor konden we dus geen bespreking voeren."

'Blijkbaar kunnen we spelen'

Onder de dertien besmette spelers is vaste waarde Myron Boadu. Hij testte positief en is niet met de negentienkoppige selectie afgereisd naar Napels. Slot kan wel een beroep doen op alle spelers die afgelopen zaterdag in actie kwamen tegen VVV-Venlo (2-2). Koopmeiners: "Dat de basis niet volledig uit elkaar is gevallen, is wel een meevaller, ja."

Slot: 'Afgelopen dagen heel hectisch, maar blijkbaar kunnen we spelen'

Omdat de Europese voetbalbond UEFA een wedstrijd pas cancelt als er niet meer dan dertien spelers inzetbaar zijn, wordt er morgenavond (vooralsnog) gewoon afgetrapt in het Stadio San Paolo.

Heeft Slot nog overwogen zelf de stekker uit het duel te trekken? "Op de achtergrond is er een hoop overleg geweest, maar uiteindelijk zitten we hier", vertelt de trainer.

"Naast de UEFA zijn er nog twee instanties die een wedstrijd kunnen afgelasten: de lokale autoriteiten in Italië en die in Nederland. Blijkbaar hebben ze alle drie aangegeven dat we kunnen spelen."

Wij hebben de overtuiging absoluut niet laks te zijn geweest.

AZ-trainer Arne Slot over de 13 coronabesmettingen bij de club

Vorige week zei Slot dat hij vindt dat er kritisch gekeken moet worden naar clubs die laks omgaan met de coronaprotocollen. Nu is zijn club zelf zwaar getroffen. De trainer krijgt de vraag voorgelegd of hij schaamte voelt na de vele positieve gevallen die sindsdien naar buiten zijn gekomen.

"Als je laks met de protocollen omgaat, dan zou dat heel erg slecht zijn. Maar wij hebben een ongelooflijk vakkundige dokter, die al maanden pro-actief bezig is", aldus Slot.

"Wij balen met z'n allen ontzettend van deze uitbraak, maar wij vinden dat we er alles aan gedaan hebben om die tegen te gaan en hebben de overtuiging absoluut niet laks te zijn geweest."

Slot: 'Wij hebben de overtuiging absoluut niet laks te zijn geweest'

Naast alle hectiek rondom de coronabesmettingen wil AZ donderdag ook sportief gezien een nare smaak wegspoelen. De vier eredivisiewedstrijden tegen PEC Zwolle (1-1), Fortuna Sittard (3-3), Sparta (4-4) en VVV-Venlo (2-2) eindigden allemaal op bijzondere wijze gelijk; tegen Fortuna, Sparta en VVV werd een riante voorsprong toch nog weggegeven.

Die duels moeten tegen Napoli worden vergeten. Ondanks alles wat er de afgelopen week op AZ afkwam, zegt aanvoerder Koopmeiners klaar te zijn voor de eerste wedstrijd van het nieuwe Europa League-seizoen. "Dit zijn de tegenstanders tegen wie je wilt spelen."

"Qua affiches zijn dit de wedstrijden waarvoor je het doet, tegen een tegenstander van een onwijs hoog niveau die goed in vorm is. Zij spelen al jarenlang in de top van Italië, maar dat is waar wij ons mee willen meten. Dit is een wedstrijd om ons te laten zien", besluit Koopmeiners.

Om alle risico's op corona uit te sluiten, waren er zo min mogelijk journalisten aanwezig bij de persconferentie. De vragen van NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg werden vooraf ingediend en gesteld door de persvoorlichter van AZ.

Jeroen Stekelenburg vertelt in Napels over de situatie bij AZ

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl