AZ geeft met tien man ook tegen VVV voorsprong uit handen

Bekijk de samenvatting van AZ - VVV-Venlo

AZ heeft een tumultueuze week afgesloten met een gelijkspel tegen VVV-Venlo. Daags nadat bekend werd gemaakt dat vier spelers van de A-selectie besmet zijn met het coronavirus, gaven de Alkmaarders in de slotfase een 2-0 voorsprong uit handen tegen de Venlonaren.

AZ heeft nog geen wedstrijd gewonnen dit seizoen. Alle vier duels werden gelijkgespeeld. De Alkmaarders hebben nu bovendien drie duels op rij een voorsprong van ten minste 2 goals uit handen gegeven. Eerder werd het 4-4 tegen Sparta, na een 4-0 voorsprong en 3-3 tegen Fortuna Sittard na een 1-3 voorsprong.

AZ begon ijzersterk aan de wedstrijd in het AFAS Stadion. Al in de tweede minuut was het raak voor de thuisploeg. Jesper Karlsson, die deze zomer overkwam van het Zweedse IF Elfsborg, maakte zijn eerste doelpunt voor de Alkmaarders. De 22-jarige aanvaller bracht de bal in vanaf de zijkant, maar de bal vloog verrassend over doelman Delano van Crooy heen en belandde in het doel.

Na kansen van Myron Boadu (in het zijnet en op de lat), Calvin Stengs (redding keeper) en opnieuw Karlsson (net naast), was het Stengs die de 2-0 op het scorebord bracht. De Oranje-international liet op aangeven van Jonas Svensson Van Crooy kansloos.

Met tien man verder

AZ, met debutant Bruno Martins Indi in de basis, domineerde de eerste helft, maar kreeg vlak voor rust nog wel een tegenslag te verwerken. Svensson haalde Joshua John hard onderuit en kreeg een directe rode kaart van scheidsrechter Christiaan Bax.

Rode kaart voor Jonas Svensson

De vorige keer dat AZ met tien man verder moest, gaf de ploeg van trainer Arne Slot een 4-0 voorsprong weg tegen Sparta (4-4). Ook dit keer lukte het de Alkmaarders niet om de deur dicht te houden.

Vier minuten voor tijd maakte Evert Linthorst de aansluitingstreffer en nauwelijks twee minuten later wees scheidsrechter Bax naar de stip, na een overtreding van Martins Indi in het zestienmetergebied. Georgios Giakoumakis maakte geen fout vanaf elf meter en bracht de eindstand op 2-2.

Bekijk hier de reacties van Stengs, Slot, Martins Indi en VVV-coach Hans de Koning:

AZ-trainer Slot reageerde voorafgaand aan de wedstrijd op de coronabesmettingen bij zijn ploeg. "We hadden het idee dat we alle protocollen heel goed naleefden, maar na deze besmettingen gaan we wel kritisch met elkaar kijken naar wat er nog beter moet."

Slot wilde niet zeggen om welke spelers het gaat, maar meldde wel dat de besmette spelers geen internationale verplichtingen hadden en dus waarschijnlijk op de club het virus hebben opgelopen.