NOS Voetbal

'Oliedom' AZ steekt hand in eigen boezem na weggeven 2-0 voorsprong

Stengs na gelijkspel tegen VVV: 'Het is oliedom'

"Het is oliedom." Zo omschrijft AZ-middenvelder Calvin Stengs het 2-2 gelijkspel tegen VVV-Venlo. De Alkmaarders gaven in de laatste minuten van de wedstrijd een 2-0 voorsprong uit handen.

AZ kent met vier keer een gelijkspel een slechte seizoensstart. Drie duels op rij werd een voorsprong van ten minste twee goals uit handen gegeven. Eerder werd het 4-4 tegen Sparta, na een 4-0 voorsprong en 3-3 tegen Fortuna Sittard na een 1-3 voorsprong.

'Kan gewoon niet'

"Dat het ons weer overkomt, dat mag niet", is Stengs duidelijk na de wedstrijd tegen VVV. "Iedereen weet wel dat dit niet kan. We moeten niet meer zulke domme overtredingen maken en zo makkelijk goals weggeven. Dat kan gewoon niet."

De Alkmaarders speelden een sterke eerste helft en creëerden veel kansen. "Dan moet je eigenlijk gewoon meer goals maken", aldus Stengs. "Dat neem ik ook mezelf kwalijk."

Bekijk hier de reacties van Slot, Bruno Martins Indi en VVV-coach Hans de Koning:

Trainer Arne Slot zag zijn ploeg goed uit de startblokken komen, maar baalt van de rode kaart vlak voor rust. "We spelen ze helemaal overhoop. Er is niks aan de hand, totdat we een overtreding maken op een ontzettend domme plek."

Slot doelt op de overtreding van Jonas Svensson, die een directe rode kaart kreeg na een tackle van achteren op Joshua John. "Het is niet voor het eerst dit seizoen dat dit gebeurt. Met een 2-0 voorsprong moet je niet op deze manier een duel inglijden."

Bekijk hier de samenvatting van AZ - VVV-Venlo:

Bekijk de samenvatting van AZ - VVV-Venlo

Toch hielden de tien van AZ nog lang stand in de tweede helft en was er volgens Slot geen aanleiding om te denken dat de Alkmaarders de wedstrijd niet zouden winnen, totdat VVV de 2-1 maakte. "Het is niet gek dat de spelers dan gaan denken: het gaat ons toch niet weer overkomen!"

'Hebben overwinning nodig'

Stengs beaamt dat. "Bij de 1-2 denkt iedereen wel: niet weer hè! De vorige keren dat we ook een voorsprong weggaven, kunnen wel in onze hoofden zijn gaan zitten. We hebben een overwinning nodig om hieruit te komen."

Donderdag 22 oktober staat de volgende wedstrijd voor AZ alweer op het programma. Dan is Napoli de tegenstander in de groepsfase van de Europa League. "Het is hun wel gelukt om een 4-0 voorsprong over de streep te trekken", besluit Slot. Napoli won uiteindelijk met 4-2 van Atalanta.

Stand eredivisie per 17 oktober

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl