Davy Klaassen in het shirt van Ajax
NOS Voetbal

Klaassen terug bij Ajax: 'Of ik mislukt ben? Had het me anders voorgesteld'

Met drie jaar buitenlandse ervaring op zak, inclusief ups en downs, is Davy Klaassen terug bij Ajax. Zondag hoopt hij zijn rentree te maken tegen sc Heerenveen. Hebben de Amsterdammers een andere voetballer terug dan ze in 2017 verkochten? "Het gaat mij erom dat ik weer het spel kan spelen dat ik mijn hele leven lang heb gespeeld."

Als een verloren zoon is Klaassen onthaald in Amsterdam, waar trainer Erik ten Hag hem als ontbrekende schakel op het middenveld ziet. "Verloren zoon? Ik heb mijn hele leven hier rondgelopen, dus misschien wel. Ik weet niet wat verloren zoon anders zou moeten betekenen", klinkt het nuchter als altijd uit de mond van de 27-jarige middenvelder.

Klaassen speelde op 24 mei 2017 zijn laatste wedstrijd in het Ajax-shirt: de verloren Europa League-finale tegen Manchester United. Van dat team zijn nu nog twee spelers over in Amsterdam: André Onana en David Neres. En daar is Klaassen ook weer bij.

Op 6 of 10, het maakt Klaassen niet uit: 'Gewoon het Ajax-spel spelen'

Als 24-jarige international vertrok hij naar Everton, waar Ronald Koeman destijds trainer was. Zijn verblijf in Liverpool werd geen succes. "Of ik mislukt ben? Ik had het me wel anders voorgesteld, dat lijkt me logisch. Maar ik had het ook niet willen missen."

Speelstijl

Hoewel Klaassen de pech had dat Koeman vrij snel na zijn komst werd ontslagen, steekt hij de hand ook in eigen boezem. "Het heeft niet allemaal meegezeten, maar uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk. Ik neem het mezelf niet kwalijk, ik heb altijd alles gegeven. Maar het is wel zo dat ik daar niet mijn beste spel heb laten zien."

De speelstijl van Everton bleek totaal anders dan Klaassen bij Ajax was gewend. "In het begin had ik vaak het gevoel: we spreken iets af... maar we kunnen toch ook gewoon spelen? Zoals ik al mijn hele leven gewend was, gewoon spelen. Alleen, als het een paar keer niet lukt, wordt daar sneller gekozen voor iets anders."

Klaassen is veranderd: 'Andere kanten van mezelf ontwikkeld'

Ook Klaassen koos na een jaar voor iets anders: hij verkaste naar Werder Bremen, waar hij zich in twee seizoenen ontwikkelde tot 'de paardenlong van Werder', zoals hij liefkozend werd genoemd. Hij groeide uit tot aanvoerder van het team en werd een marathonman.

"Ik heb veel uit Engeland meegenomen naar Duitsland. Het feit dat je je meer focust op andere dingen dan het technische spelletje dat ik bij Ajax altijd heb gespeeld. Het spel is daar heel anders. Je hebt bij Werder niet zo vaak de bal. Het is een ander soort voetbal en daarvoor moet je in je hoofd een knop omzetten. Dat heb ik in Duitsland beter gedaan dan in Engeland."

Gunnen

Terwijl de hardwerkende Klaassen in Bremen zijn meters maakte en vorig seizoen zelfs tegen degradatie vocht, zag hij 'zijn' Ajax onder de nieuwe trainer Erik ten Hag furore maken in de Champions League. Zat Klaassen thuis jaloers weg te kwijnen op de bank?

Klaassen: 'Ik gunde de club en de jongens altijd het beste'

"Nee, nooit. Natuurlijk wil iedereen de halve finale van de Champions League spelen, maar ik heb nooit op de bank gezeten en gedacht: daar had ik nu ook bij willen zijn. Op dat moment was de blijdschap voor Ajax groter. In al die tijd dat ik weg ben geweest, gunde ik de club en al die jongens het beste."

Ontbrekend puzzelstukje

Nu is Klaassen weer terug op vertrouwde bodem en hoopt hij het ontbrekende stukje op de middenveldpuzzel van Ten Hag te zijn. Hij verliet de club als aanvallende middenvelder met een neusje voor de goal. In hoeverre is de nieuwe Klaassen een andere speler?

"Ik heb natuurlijk andere kanten van mezelf ontwikkeld. In het buitenland had ik minder de bal en ik heb best wel een tijd op 'zes' gespeeld, dus als meer controlerende middenvelder. Dat is alleen maar goed voor me geweest. Aanvallend heb ik mijn hele leven al gespeeld."

Klaassen is terug bij Ajax: drie goals uit zijn laatste seizoen

Heeft Klaassen nog een voorkeur voor een nieuwe rol bij Ajax? "Het maakt mij echt niet zoveel uit. Het gaat mij er vooral om dat ik weer het spel kan spelen dat ik mijn hele leven heb gespeeld. Lekker spelen. Of dat nu op 'zes' is of op 'tien', het idee achter de speelwijze is belangrijker."

Geen aanvoerdersband

Dat hij, in tegenstelling tot 2017, nu geen aanvoerder meer is, vindt Klaassen ook geen probleem. "Ik ben een persoon die altijd wel verantwoordelijkheid neemt. Daarvoor hoef ik niet een aanvoerdersband om te hebben of wat dan ook."

Geen band om de arm, maar wel weer het Ajax-shirt om de schouders. "Dat Ajax mijn club is, daar was ik allang over uit. Er waren wel wat andere opties, maar daarvoor wilde ik Werder niet inruilen. Maar Ajax is Ajax. Op het moment dat Ajax kwam, was het wel duidelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl