Davy Klaassen eerder dit seizoen
NOS Voetbal

'Klaassen brengt over een geheel seizoen te weinig bij Werder'

Het tegen degradatie strijdende Werder Bremen moet vanavond in de kampioenswedstrijd van Bayern München waarschijnlijk genoegen nemen met een figurantenrol. Ook Davy Klaassen kan daar niets aan veranderen. "Hij werkt zich altijd een slag in de rondte, maar is nooit een echte leider geweest."

Carsten Sander, journalist van de lokale krant Kreiszeitung, draait er niet omheen. Ook al bewees Klaassen zijn team zaterdag een enorme dienst door twee treffers te maken in het met 5-1 gewonnen duel bij SC Paderborn.

"Ik heb die wedstrijd in het stadion gezien en Klaassen deed het natuurlijk geweldig. Alleen, over een heel seizoen gezien brengt hij te weinig. Hij is geen speler gebleken die het elftal bij de hand neemt als het even wat minder gaat. En dat heeft dit Werder juist nodig."

Davy Klaassen viert zijn eerste doelpunt in het duel met Paderborn

Trainer Florian Kohfeldt ziet dat anders en is fan van de middenvelder. "Dat benadrukte hij nog maar eens voor de wedstrijd tegen Bayer Leverkusen", zegt Sander. "Klaassen kon toen niet meedoen wegens een schorsing, maar kreeg lof toegezwaaid. Intern staat hij ook totaal niet ter discussie."

Recordaankoop

De buitenwacht volgt de ontwikkeling van de recordaankoop van Werder, in 2018 gekomen voor 13,5 miljoen euro, kritischer. "Natuurlijk is Klaassen een belangrijke kracht", weet Sander. "Hij is echter geen Max Kruse, die vorige zomer naar Fenerbahçe vertrok. Kruse was het brein van het team en sloeg waar nodig met zijn vuist op tafel."

Het naar de zeventiende plek afgegleden Werder moet in de resterende drie wedstrijden punten pakken om directe degradatie te voorkomen. Sander noemt blessures en het vertrek van Kruse als mogelijke oorzaken voor het verval. "Werder is dit seizoen nooit stabiel geweest. Bayern lijkt mij te sterk. Zaterdag tegen concurrent Mainz moet het gaan gebeuren. En daarna wacht nog FC Köln."

Stand onderin Bundesliga *

15. 1. FSV Mainz 05 31-31 (39-63)
16. Fortuna Düsseldorf 31-28 (33-61)
17. Werder Bremen 31-28 (35-64)
18. SC Paderborn 07 31-20 (34-67)

* Nummer 16 speelt play-offs, nummer 17 en 18 degraderen naar 2. Bundesliga.

Klaassen kan zijn blazoen oppoetsen als hij ook in die duels het verschil weet te maken. Zo niet, dan volgt een roemloze aftocht. "Bij degradatie is hij weg", voorspelt Sander. "Werder moet in dat geval flink bezuinigen en kan hem als grootverdiener dan simpelweg niet meer betalen. Net als enkele ploeggenoten."

Tot slot, ziet Sander nog mogelijkheden voor Werder om aan degradatie te ontkomen? Sinds de invoering van de Bundesliga was de club 56 van de 57 seizoenen present, een record. Zelfs recordkampioen Bayern München, goed voor 55 jaargangen op het hoogste niveau, kan daar niet aan tippen.

"Mijn gevoel zegt dat het plek zestien wordt en dus promotie/degradatiewedstrijden. Laat daarin alsjeblieft Hamburger SV niet de tegenstander zijn. Te veel spanning en dramatiek, al zou het wel prima in het seizoen passen."

Klaassen kende na zijn overgang van Ajax naar Everton een rampseizoen in Liverpool. Na zijn transfer naar Werder Bremen leefde hij helemaal op, vertelde hij anderhalf jaar geleden.

Klaassen zit lekker in zijn vel bij Werder Bremen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl