Doelpuntenmaker Joshua Zirkzee in het middelpunt van de feestvreugde
NOS Voetbal

Zirkzee scoort weer voor winnend Bayern, dat titel naderbij ziet komen

Door zijn late treffer voor Borussia Dortmund (1-0 winst bij Fortuna Düsseldorf) had Erling Haaland eerder op de dag voorkomen dat de Bayern München vandaag al zijn dertigste landstitel kon gaan vieren. Maar die is voor de koploper, die thuis met 2-1 won van Borussia Mönchengladbach, wel weer een stuk dichterbij gekomen.

Het gehandicapte Bayern - naast een trits geblesseerden ontbraken de geschorste topscorer Robert Lewandowski en Thomas Müller, dit seizoen de koning van de assist in de Bundesliga - kwam na een kwartier met de schrik vrij. Jonas Hofmann verschalkte Manuel Neuer met een beheerste schuiver, maar bleek net buitenspel te hebben gestaan.

In de 25ste minuut verzuimde zijn ploeggenoot Breel Embolo koppend te scoren, waarna hij er in de rebound niet in slaagde de bal de juiste richting mee te geven. Een minuut later was het aan de andere kant wel raak.

Vierde voor Zirkzee

Gladbach-doelman Yann Sommer, eerder nog knap reddend op een inzet van dichtbij van Lucas Hernandez, speelde pardoes de bal in de voeten van Joshua Zirkzee. De 19-jarige Schiedammer, stand-in voor Lewandowski, bedacht zich geen moment en plaatste de bal vanuit een lastige positie knap in het verlaten doel.

Het was voor de jonge spits al zijn vierde competitietreffer dit seizoen en opvallend: hij scoorde telkens bij zijn eerste doelpoging van de wedstrijd. Zirkzee was overigens niet de eerste Nederlander die vandaag doel trof in de Bundesliga. Davy Klaassen (Werder Bremen), Wout Weghorst (VfL Wolfsburg) en Bas Dost (Eintracht Frankfurt) hadden het goede voorbeeld al gegeven.

Bayern-verdediger Benjamin Pavard laat zijn eigen doelman kansloos

De treffer was voor Bayern niet voldoende om met een voorsprong de rust in te gaan. Benjamin Pavard gleed in de 37ste minuut een lage voorzet van Patrick Herrmann in eigen doel.

Pavard maakt fout goed

In de tweede helft waren de scoringskansen schaars. Herrmann stelde Neuer in staat zijn klasse te tonen, Pavard trachtte met een kopbal zijn fout recht te trekken en bij een van richting veranderde inzet van Serge Gnabry ging Sommer met succes gestrekt naar de rechterbenedenhoek.

Bayern bleef na die kansen de overhand houden ploeg, maar creëerde weinig kansen meer. Toch ging het met de zege aan de haal tegen Borussia Mönchengladbach, dat in december (als koploper in de Bundesliga!) Bayern nog de laatste competitienederlaag had bezorgd. In de 86ste minuut schoof Leon Goretzka een voorzet van uitgerekend Pavard in het doel: 2-1.

Daarmee vergrootten de Zuid-Duitsers het gat met Borussia Dortmund weer tot zeven punten. Met nog drie wedstrijden voor de boeg volstaat komende dinsdag winst bij het tegen degradatie knokkende Werder Bremen voor titelprolongatie.

Stand Bungesliga

1. Bayern München 31-73 (92-31)
2. Borussia Dortmund 31-66 (82-35)
3. RB Leipzig 31-62 (77-32)
4. Borussia Mönchengladbach 31-56 (58-38)
5. Bayer Leverkusen 30-56 (56-40)
---
15. Mainz 05 30-31 (39-62)
16. Fortuna Düsseldorf 31-28 (33-61)
17. Werder Bremen 31-28 (35-64)
18. SC Paderborn 31-20 (34-67)

Nummer één tot en met vier naar groepsfase Champions League. Nummer zestien speelt play-offs voor promotie/degradatie, nummer zeventien en achttien degraderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl