Doelpuntenmaker Erling Haaland wordt gefeliciteerd door Jadon Sancho
NOS Voetbal

Haaland schenkt Dortmund zege en beetje hoop, Klaassen wijst Bremen de weg

De Nederlandse inbreng was zaterdagmiddag groot in de Bundesliga, maar de meeste aandacht ging in Duitsland toch uit naar Borussia Dortmund. Bij een nederlaag van de nummer twee van de ranglijst zou Bayern München later op de dag de dertigste landstitel veilig kunnen stellen.

Zover kwam het niet, al maakten de Borussen op bezoek bij laagvlieger Fortuna Düsseldorf niet de indruk nog in een inhaalrace te geloven. Pas diep in de extra tijd wisten de gasten via invaller Erling Haaland koppend het verschil te maken, een verschil dat op het veld geen moment te zien was geweest.

Terwijl de thuisploeg rustig afwachtte, slaagde Dortmund er in de lauwe eerste helft nauwelijks in kansen te creëren. Achraf Hakimi had niettemin 0-1 moeten maken, maar hij schoot vrij voor Florian Kastenmeier tegen de doelman op.

Haaland valt in

Na rust beet Düsseldorf meer van zich af. Kort nadat bij Dortmund de van een blessure terugkomende goalgetter Haaland was ingevallen, haalde Marcel Sobottka halverwege het tweede bedrijf uit. Dortmund-doelman Roman Burki stond paraat.

In de tegenaanval dacht Raphael Guerreiro Dortmund op 0-1 te zetten. Hij bleek echter de bal met de schouder mee te hebben genomen: hands.

Die meevaller kreeg voor Düsseldorf bijna een nog fraaier vervolg toen Steven Skrzybski van afstand uithaalde. Zijn schuiver eindigde echter tegen de paal. Op het scheiden van de markt schoot de invaller ook nog eens tegen de buitenkant van de paal.

Een in de degradatiestrijd felbegeerd punt leek desondanks in het verschiet te liggen. Totdat fenomeen Haaland met zijn elfde doelpunt in twaalf competitiewedstrijden anders besliste.

Klaassen wijst Bremen de weg

In de kelder van de Bundesliga pakte Werder Bremen, de nummer zeventien van de ranglijst, de volle buit bij hekkensluiter Paderborn. Een hoofdrol was er weggelegd voor Davy Klaassen, die voor het eerst sinds augustus 2016 in een wedstrijd twee keer scoorde.

Davy Klaassen viert zijn eerste doelpunt in het duel met Paderborn

De oud-Ajacied opende met een knappe kopbal vanaf een meter of twaalf de score en volleerde nog voor de pauze ook de 0-3 binnen.

Tussendoor had de Japanner Yuya Osako in de rebound doel getroffen voor de gasten uit Bremen en Paderborn-middenvelder Klaus Gjasula zijn zeventiende gele kaart van het seizoen geïncasseerd, een record voor de Bundesliga.

Na rust voerde Maximilian Eggestein, die na voorbereidend werk van Klaassen in de rebound scoorde. de marge verder op. Paderborn spartelde via Abdelhamid Sabiri nog wat tegen, maar het laatste woord was aan Niclas Fullkrug: 1-5.

Joshua Sargent van Werder Bremen in duel met Klaus Gjasula, die zijn 17de gele kaart pakte

Door de overwinning is Bremen in punten naast nummer zestien Düsseldorf gekomen. Die plek is in de eindrangschikking goed voor een promotie-degradatieduel met een ploeg uit de 2. Bundesliga. De onderste twee degraderen rechtstreeks, een lot dat Paderborn nauwelijks meer kan ontgaan.

Ook Weghorst en Dost scoren

Klaassen was niet de enige Nederlander die van zich deed spreken. Wout Weghorst had er tegen Freiburg binnen een halfuur ook al twee in liggen voor VfL Wolfsburg. De 2-0 - zijn honderdste competitiedoelpunt - maakte hij getooid met tulband vanaf de stip, nadat hij even daarvoor een schoen tegen zijn hoofd had gekregen.

Genoeg voor de zege was de comfortabel ogende voorsprong niet. Zowel kort voor als kort na de pauze was ook Freiburg succesvol: 2-2. Met een redding op de lijn voorkwam verdediger Kevin Mbabu dat de druiven nog zuurder zouden zijn voor Wolfsburg.

Bas Dost zette Eintracht Frankfurt op gelijke hoogte tegen Hertha BSC. Na die 1-1 liepen de gasten, die de hele tweede helft met een man meer speelden, verder uit naar 1-4. Dost werd een kwartier voor tijd afgelost door Jonathan de Guzman.

Stand Bundesliga

1. Bayern München 31-73 (92-31)
2. Borussia Dortmund 31-66 (82-35)
3. RB Leipzig 31-62 (77-32)
4. Borussia Mönchengladbach 31-56 (58-38)
5. Bayer Leverkusen 30-56 (56-40)
---
15. Mainz 05 30-31 (39-62)
16. Fortuna Düsseldorf 31-28 (33-61)
17. Werder Bremen 31-28 (35-64)
18. SC Paderborn 31-20 (34-67)

Nummer één tot en met vier naar groepsfase Champions League. Nummer zestien speelt play-offs voor promotie/degradatie, nummer zeventien en achttien degraderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl