NOS Nieuws

Wekdienst 8/10: Strafeis in zaak Nicky Verstappen • Uitreiking Televizier-Ring

Goedemorgen! Verdachte Jos B. hoort vandaag welke straf tegen hem geëist wordt in de zaak Nicky Verstappen. En in Arnhem is de uitspraak tegen zes terreurverdachten die een aanslag wilden plegen.

Vandaag regent het een groot deel van de dag. Ook waait het boven land soms vrij krachtig en aan zee hard, mogelijk zelfs stormachtig, windkracht 8. Ondanks de regen wordt het 16 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Openbaar Ministerie maakt in Maastricht maakt de strafeis bekend tegen verdachte Jos B. in de zaak Nicky Verstappen. De 11-jarige jongen werd tijdens een zomerkamp in 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide. Jos B. verklaarde vorige week in de rechtszaal dat Nicky al overleden was toen hij hem vond.
  • In Arnhem is de uitspraak in de zaak waarin zes mannen terechtstaan voor het voorbereiden van een jihadistische aanslag en het vormen van een terreurorganisatie. Het zijn vooral Arnhemse mannen, die kalasjnikovs en materiaal voor bommen en bomvesten zouden hebben aangeschaft. In deze reconstructie is te zien hoe ze werden opgepakt.
  • In theater Carré is het (aangepaste) Gouden Televizier-Ring Gala. Er zijn drie programma's in de race voor de grootste televisieprijs van Nederland: Beste Zangers (gepresenteerd door Jan Smit), Nick, Simon & Kees: Homeward Bound en Over mijn lijk (gepresenteerd door Tim Hofman).

Wat heb je gemist?

Vannacht was het eerste en enige debat tussen de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en Kamala Harris, de running mate van de Democratische presidentskandidaat Biden. Het ging er een stuk vriendelijker en inhoudelijker aan toe dan in het debat tussen Biden en Trump.

Pence en Harris debatteerden over banen, een weg uit de economische crisis, ziektekostenverzekeringen en klimaatverandering.

Volgens Harris is het handelen van de regering-Trump in de coronacrisis het grootste falen ooit van een Amerikaanse regering:

'Het ergste falen ooit van een presidentiele administratie'

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Studenten aan de TU Eindhoven presenteren vandaag een auto die bijna helemaal van afval is gemaakt. Er is gebruikgemaakt van gebruikte PET-flessen en huishoudelijk afval, maar ook van plastic dat is opgevist uit de oceanen.

Met bedrijven zijn de studenten erin geslaagd om van het afval, in combinatie met bijvoorbeeld vlas, paardenhaar en kokosvezels, nieuwe materialen te maken die sterk, mooi en veilig zijn.

En dat ziet er zo uit:

De auto Luca die vrijwel geheel uit afval is gemaakt

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl