"Binnen 24 uur voelde ik me geweldig"
NOS Nieuws

Trump wil experimenteel coronamedicijn voor alle Amerikanen

President Trump wil dat alle Amerikanen toegang krijgen tot de experimentele behandeling tegen corona die hij onlangs kreeg, hoewel het medicijn van Regeneron nog niet is goedgekeurd en het de vraag is of dat op korte termijn kan gebeuren.

In een video op Twitter, die opgenomen was voor The Oval Office, zei hij dat hij zich binnen 24 uur na de toediening "geweldig" voelde. Hij noemde het een zegening en stelde dat zijn eigen ziekte zo een geluk bij een ongeluk zou kunnen zijn.

Amerikaanse media wijzen erop dat het niet aan Trump is om het middel goed te keuren, maar aan de onafhankelijke warenautoriteit FDA. Bovendien is niet duidelijk of Regeneron leidde tot Trumps snelle herstel, of een van de andere medicijnen die hij toegediend heeft gekregen.

Trump raakte vorige week besmet met het coronavirus en kreeg een experimentele behandeling met synthetische antilichamen van Regeneron. In de video zegt Trump dat hij ervoor gaat zorgen dat het middel voor iedereen beschikbaar wordt. "Ik wil dat iedereen krijgt wat ik heb gekregen, en ik ga het gratis maken."

Het medicijn is nog niet goedgekeurd en het is de vraag of het goedkeuringsproces kan worden versneld. De behandeling wordt nu klinisch getest en heeft nog geen enkele goedkeuring gekregen.

Naast de behandeling tegen de ziekte wordt er ook gewerkt aan een vaccin tegen corona, een onderwerp dat ook ter sprake kwam in het debat dat de kandidaten voor het vicepresidentschap vandaag hadden. De Democratische running mate Harris antwoordde dat zij alleen een vaccin zou accepteren als het door experts is goedgekeurd, maar niet als alleen Donald Trump het aanbeveelt.

Vicepresident Pence verweet haar het vertrouwen in een nieuw vaccin te ondermijnen voor politiek gewin.

Geruzie over testperiode

Afgelopen week ruziede het Witte Huis nog met de FDA over de teststandaard die gebruikt moeten worden voor een vaccin. De certificeerder eiste een testperiode van twee maanden om eventuele bijwerkingen in kaart te kunnen brengen, maar de regering-Trump hoopt al voor de verkiezingen het middel in te kunnen zetten.

Uiteindelijk hield de FDA vol en blijft de langere testperiode van kracht. Over een versnelde goedkeuring voor Regeneron wilde een woordvoerder geen uitspraken doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl