NOS Nieuws

Aantal doodgeboren baby's in Nederland sterk gedaald

Het aantal doodgeboren baby's in Nederland is de afgelopen twee decennia sterk gedaald van duizend in het jaar 2000 naar 400 vorig jaar.

Volgens Unicef, dat hier internationaal onderzoek naar deed, is Nederland een van de landen die in verhouding de meeste vooruitgang hebben geboekt in het terugdringen van levenloze geboortes.

Volgens Unicef komt dat door diverse beleidsmaatregelen en meer aandacht voor kwetsbare zwangere vrouwen en een gezonde levensstijl.

Coronapandemie

Wereldwijd is het aantal doodgeboortes de afgelopen 20 jaar met 35 procent afgenomen tot bijna 2 miljoen per jaar. Ruim 80 procent daarvan vindt plaats in armere regio's zoals in sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië.

"Elke 16 seconden wordt ergens op de wereld een baby doodgeboren", zegt Suzanne Laszlo, directeur Unicef Nederland. "Terwijl veel moeders hun kind niet hadden hoeven te verliezen, hadden zij de juiste zorg gehad."

Gevreesd wordt dat het aantal doodgeboren kinderen het komend jaar zal toenemen als de toegang tot de gezondheidszorg door de coronapandemie verslechtert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl