ANP

Goedemorgen! De Europese Commissie komt vandaag met het migratiepact en in Amsterdam wordt een begin gemaakt met het Nationaal Holocaust Monument.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

Met name in het binnenland is in de ochtend nog de zon te zien. In de loop van de dag komt er vanuit het westen meer bewolking. Daarbij neemt ook de kans op buien toe. Eerst in het westen en aan het eind van de dag in de rest van het land. Aan de kust kan het stevig gaan waaien. Het is nog wel relatief warm voor de tijd van het jaar met 19 graden aan zee tot zo'n 25 graden aan de Duitse grens.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Europese Commissie presenteert het migratiepact, een plan om structureel grip te krijgen op migratie naar Europa. Vrijwilligheid staat daarbij voorop.
  • In Amsterdam wordt de eerste herdenkingssteen voor het Nationaal Holocaust Namenmonument gelegd. Een jeugdvriendin van Anne Frank voert de handeling uit.
  • De strafzaak tegen de vader van Insiya begint. Het meisje werd in 2016 als peuter weggehaald uit de woning van haar oma in Amsterdam. De vader nam haar mee naar India, waar het meisje en haar vader nog steeds zijn. Hij is er vandaag niet bij in de rechtszaal.

Wat heb je gemist?

Maastricht, Zwolle, Enschede en Arnhem behoren volgens marktonderzoeker Locatus tot de winkelsteden die het hardst zijn getroffen door de coronacrisis. Locatus onderzocht de economische effecten op 2500 winkelgebieden in Nederland en die verschilden enorm, zegt het bureau.

Steden die het bijvoorbeeld vooral moeten hebben van toeristen, of waar een overaanbod is van kleding- en schoenenzaken (die heel veel concurrentie ondervinden van online-shoppen) en waar veel horeca is, kregen de hardste klappen. "Terwijl woonboulevards, bouwmarkten en winkelcentra waar veel winkels zitten voor de dagelijkse boodschappen, het juist beter deden", zegt onderzoeksdirecteur Gertjan Slob van Locatus.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Vanuit de VS is met argusogen gekeken naar een propagandavideo van de Chinese luchtmacht, waarin beelden te zien zijn die wel heel erg overeenkomen met scènes uit Hollywoodfilms. De video van ruim 2 minuten, met de titel The God of War H-6K Goes on the Attack!, werd afgelopen weekeinde online gezet op Weibo, de Chinese variant van Twitter.

In het filmpje wordt de Xian H-6-bommenwerper uitgelicht. Het vliegtuig lijkt een basis op het Amerikaanse Guam aan te vallen. Maar op Weibo zagen gebruikers al snel dat een aantal beelden rechtstreeks leken te komen uit actiefilms als The Hurt Locker, The Rock en Transformers: Revenge of the Fallen.

De BBC en The Guardian schrijven dat er op het platform door gebruikers met hoongelach wordt gereageerd op de 'gestolen' passages. "Gebruik geen clips uit deze vreselijke landen. Mensen kijken op ons neer op Twitter en ik word er gek van", schreef een van hen.

Fijne dag!

STER reclame