NOS Nieuws

Wekdienst 4/9: uitspraak in 'minder-Marokkanen-proces' • Wit-Russische oppositieleider spreekt voor VN

Goedemorgen! Het hof doet uitspraak in het hoger beroep in het 'minder-Marokkanen-proces' tegen Geert Wilders.

Het weer: de zon schijnt af en toe. Het wordt 18 tot 22 graden en er kan een enkel buitje vallen.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Hof doet uitspraak in het hoger beroep in het 'minder-Marokkanen-proces' tegen Geert Wilders. In 2016 werd de PVV-leider door de rechtbank in Den Haag veroordeeld voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie, maar hij kreeg daarvoor geen straf.
  • De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja spreekt de VN-veiligheidsraad toe over de situatie in haar land. Ze doet dit via videoverbinding vanuit Litouwen waar ze naar toe is gevlucht na de verkiezingen van vorige maand.

Wat heb je gemist?

Middelbare scholieren ontvangen gemiddeld maandelijks 147 euro aan zakgeld, kleedgeld en loon uit bijbaantjes, zo becijferde het Nibud. Zij krijgen gemiddeld 35 euro euro meer vergeleken met vier jaar geleden, toen het instituut voor het laatst onderzoek deed. Ook krijgen meer jongeren nu kleedgeld.

Het meeste geld geven scholieren uit aan kleding, namelijk gemiddeld zo'n 48 euro per maand. Toch vindt meer dan de helft van hen dat zij geld tekort komen. Dat beeld komt vooral door wat jongeren zien op sociale media, zeggen onderzoekers.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De tweede editie van de Nations League is gisteravond van start gegaan en vandaag barst het relatief nieuwe UEFA-toernooi ook voor het Nederlands elftal los. Oranje speelt vanavond in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam tegen Polen. Maar de Nations League heeft een tamelijk ingewikkelde opzet. Zo zijn er verschillende divisies, is er een promotie- en degradatieregeling plus een ontsnappingsroute naar het WK. NOS beantwoordde zes vragen over het toernooi.

Lees hieronder het hele artikel:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl