Een demonstrant op het Onafhankelijkheidsplein gisteren.
NOS NieuwsAangepast

Wit-Rusland maakt zich op voor nieuwe protesten, ambassadeurs betuigen steun

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk wordt vanmiddag een grote nieuwe demonstratie verwacht. Oppositieleider Svetlana Tichanovskaja heeft vanuit Litouwen opgeroepen om dit weekend massaal te betogen. Ook via berichtendienst Telegram roepen protestleiders op massaal de straat op te gaan.

Tichanovskaja verloor volgens de autoriteiten vorige week zondag de verkiezingen, maar er wordt algemeen aangenomen dat president Loekasjenko met de uitkomsten gesjoemeld heeft. Sindsdien gaan Wit-Russen massaal de straat op tegen de president en voor eerlijke verkiezingen, in grote steden maar ook op het platteland. Voor het protest tegen de president vanmiddag worden tienduizenden mensen verwacht.

De autoriteiten organiseren vandaag ook een tegendemonstratie. Arbeiders van staatsbedrijven worden van het hele land met bussen naar de hoofdstad gereden, schrijft de Wit-Russische journalist Hanna Ljoebakova. Het grote Onafhankelijkheidsplein van Minsk is afgesloten door de autoriteiten, alleen 'genodigden' zullen worden toegelaten, schrijft de journalist.

Het lijkt er niet op dat het pro-Loekasjenko-protest heel grootschalig is. Er werd een grote pro-regeringsdemonstratie verwacht, maar volgens persbureau DPA zijn er ongeveer 3000 mensen voor de president op de been gekomen.

Op het Onafhankelijkheidsplein worden leuzen gescandeerd als "Loekasjenko is onze president", "Wij zijn verenigd" en "Wit-Russen bepalen zelf hun lot".

Ondertussen heeft de Wit-Russische ambassadeur in Slowakije vanmorgen steun betuigd aan de anti-regeringsdemonstranten. Gisteren noemde Pavel Latoesjko, de ambassadeur in Parijs, het geweld van de oproerpolitie onacceptabel. En vanmorgen werd op de ambassade in Zweden de oude wit-rood-witte Wit-Russische vlag gehesen, een symbool dat synoniem is geworden met de oppositie in het land.

"Ik ben solidair met degenen die de straat op gingen in vreedzame demonstraties, zodat hun stem gehoord kan worden", zei Igor Lesjtsjenja, de ambassadeur in Slowakije, in een video. "De Wit-Russen hebben dit verdiend door hun lijden."

Ook bij de Wit-Russische staatsomroep werd gisteren de wit-rood-witte vlag gehesen. Medewerkers van de omroep demonstreerden voor de deur. Een cameraman vertelt dat hij zich schaamt omdat hij bepaalde informatie niet mag uitzenden.

Bekijk de video van de demonstrerende medewerkers van de staatsomroep:

Protest bij staatsomroep Wit-Rusland, medewerkers kiezen kant van betogers

Gisteren demonstreerden ook al duizenden mensen in Minsk, onder meer om een omgekomen betoger te herdenken. Volgens de autoriteiten ontplofte er iets in zijn handen, maar de oppositie zegt dat de politie hem heeft doodgeschoten. Zijn partner Elena German, zegt tegen persbureau AP dat ze zeker weet dat hij is doodgeschoten.

AP bracht gisteren beelden naar buiten van het incident. "Hij heeft niets in zijn hand", zegt German daarover. "Daar zie je het schot. Ze schieten en hij grijpt naar zijn borst."

'Waarom schieten ze niet op zijn benen of armen'

Loekasjenko zei gisteren dat hij op de steun van de Russische president Poetin kan rekenen. Moskou bevestigde dat nieuws vandaag, en zegt "noodzakelijke steun" te verlenen om de "problemen die opspelen" op te lossen.

Die toenadering tot Rusland is opmerkelijk, zegt correspondent David Jan Godfroid. Poetin wil graag integratie tussen Rusland en de voormalige Sovjetstaat Wit-Rusland, maar Loekasjenko hield de laatste jaren juist nadrukkelijk afstand.

Volgens Godfroid wankelt het regime van Loekasjenko, al voegt hij eraan toe: "Hij steunt nog steeds op de politie, de veiligheidsdiensten en het leger. De voorbeelden die we hebben gezien van politiemensen die niet meer ingrijpen, die de kant van de bevolking kiezen, die zijn nog te klein om echt van een ommekeer te spreken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl