1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Wit-Russen weer massaal op de been, Loekasjenko belt met Poetin

In Wit-Rusland zijn net als de afgelopen week duizenden mensen op de been, die het vertrek van president Loekasjenko en nieuwe, eerlijke verkiezingen eisen. De protestdag begon bij een metrostation in de hoofdstad Minsk, waar een omgekomen betoger werd herdacht. Later op de dag verspreidde het protest zich ook over de rest van Minsk.

De oppositie zegt dat de betoger afgelopen week door de oproerpolitie is doodgeschoten, volgens de autoriteiten explodeerde er iets in zijn handen. Veel mensen droegen bij de herdenking witte ballonnen of bloemen, en maakten het vredesteken. Voorbijrijdende auto's toeterden.

Inwoners Minsk leggen bloemen voor omgekomen demonstrant

Ook in andere steden wordt gedemonstreerd. Zo zijn er op het Leninplein in de westelijke stad Gordno volgens radiozender Svaboda zo'n 10.000 demonstranten. In het historische centrum van Vitbesk, in het noordoosten van het land, werd een menselijke keten gevormd.

Voor morgen wordt in groepen op sociale media opgeroepen tot "de grootste demonstratie in de geschiedenis van Wit-Rusland".

Loekasjenko en Poetin 'zeker' dat problemen worden opgelost

Sinds de presidentsverkiezingen van zondag wordt er in heel Wit-Rusland betoogd. President Loekasjenko werd uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen, maar vrijwel niemand twijfelt eraan dat er met de uitslag is gerommeld. De afgelopen dagen werden 7000 betogers opgepakt. Inmiddels vrijgelaten betogers hebben soms zware verwondingen, opgelopen door mishandeling in de cel.

De Russische president Poetin en president Loekasjenko van Wit-Rusland hebben vanmiddag met elkaar gebeld over de massale protesten in Wit-Rusland, zo bevestigt het Kremlin. Eerder vandaag had Loekasjenko om zo'n gesprek gevraagd. Hij noemde de protesten in zijn land niet alleen een bedreiging voor Wit-Rusland, maar voor de hele regio.

Volgens het kantoor van president Poetin zijn beide partijen er zeker van dat "alle problemen die in Wit-Rusland zijn ontstaan snel worden opgelost". "Verwoestende krachten moeten de samenwerking tussen Rusland en Wit-Rusland niet beschadigen", meldt Moskou. "We hebben afgesproken dat we op verschillende niveaus contacten onderhouden en we willen onze relatie versterken."

De premiers van Estland, Letland en Litouwen hebben Loekasjenko opgeroepen om nieuwe, "vrije en eerlijke" verkiezingen te organiseren. In een gezamenlijke verklaring zeggen premier Ratas (Estland), Karins (Letland) en Skvernelis (Litouwen) zeer bezorgd te zijn over het gewelddadige optreden van de Wit-Russische oproerpolitie.

"We roepen de autoriteiten op af te zien van geweld tegen geweldloze betogers en alle gevangenen en mensen die tijdens de protesten zijn opgepakt vrij te laten", schrijven ze. Verder pleiten de drie premiers voor transparante verkiezingen, waarbij internationale waarnemers welkom zijn.

Gisteren riep de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja in een videoboodschap mensen al op om dit weekend massaal, op een vreedzame manier, te betogen. Tichanovskaja had maandag protest aangetekend tegen de verkiezingsuitslag. Dinsdag dook ze op in Litouwen en las ze een verklaring voor. "Wit-Russen hebben gesproken, accepteer het", zei ze in die verklaring. Aangenomen wordt dat ze die onder druk heeft afgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl