NOS Nieuws

Wekdienst 14/8: Actiedag Beiroet • Stille tochten voor Bas en voor Alice

Goedemorgen! De hele dag staat in het teken van hulp aan de slachtoffers in Beiroet, en vanavond is er een stille tocht voor de 24-jarige man die werd doodgeschoten op een Amsterdams strand.

Zon en wolken wisselen elkaar af en in de ochtend valt al wat regen. Vooral 's middags en 's avonds kunnen opnieuw stevige onweersbuien ontstaan. Het wordt met 24 tot 28 graden minder warm dan de afgelopen dagen. Dit weekend opnieuw enkele regen- en onweersbuien, bij maximaal een graad of 25.

Weer 14 augustus

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag is de Nationale Actiedag voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. Samenwerkende Hulporganisaties vragen vanaf 7.00 uur steun voor de hulpverlening aan de Libanese bevolking, in samenwerking met de NPO, RTL en Facebook.
  • Vanavond zijn er twee stille tochten in Nederland. In Badhoevedorp is een stille tocht voor de de 24-jarige Bas. En in Rotterdam wordt stilgestaan bij de dood van de 15-jarige Alice. Beide kwamen door geweld om het leven.
  • EU-ministers van Buitenlandse Zaken overleggen hoe er moet worden gereageerd op de verkiezingsuitslag in Wit-Rusland: zowel president Loekasjenko als oppositieleider Tichanovskaja claimen de overwinning. In diverse landen gaan stemmen op om sancties in te stellen tegen het regime.

Wat heb je gemist?

Voor de tweede dag op rij is de Haagse Schilderswijk toneel geweest van rellen. De politie heeft de Mobiele Eenheid ingezet om de orde te herstellen. In de omgeving van de Vaillantlaan gooiden jongeren met stenen, eieren en zwaar vuurwerk naar agenten, onder meer vanaf de daken. Daarbij sneuvelden ook twee ramen van politievoertuigen.

Burgemeester Van Zanen heeft een noodbevel uitgevaardigd. Dat betekent dat personen die weigeren gehoor te geven aan de politie aangehouden worden. Dat gebeurde meer dan twintig keer. Woensdag was het ook al onrustig in de Schilderswijk.

Ander nieuws uit de nacht:

De eerste gescande foto, van Kirsch' zoon

En dan nog even dit:

Man overleden die eerste digitale foto maakte: Russell Kirsch bouwde in 1957 een fotoscanner omdat hij benieuwd was of een computer ook naar de wereld zou kunnen kijken. Voor zijn eerste experiment gebruikte hij een babyfoto van zijn zoon Walden. De maker van de eerste digitale foto is op 91-jarige leeftijd overleden.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl