Bloemen op de steiger bij park De Oeverlanden
NOS NieuwsAangepast

Demonstratie aangekondigd op de Dam voor doodgeschoten man uit Badhoevedorp

Bij de gemeente Amsterdam is een demonstratie aangemeld voor de 24-jarige Bas die zaterdag werd doodgeschoten op een strandje bij park De Oeverlanden in Amsterdam. De schutter is nog voortvluchtig. De organisatoren van de betoging willen zondag om 12.00 uur op de Dam in Amsterdam demonstreren.

Het protest wordt georganiseerd door YouTubekanaal Moet Je Horen TV. "Omdat we ons al langer met het onderwerp bezighouden en van mening zijn dat alle levens ertoe doen", zegt de 47-jarige Myra uit de Amsterdamse Jordaan, die samen met haar twee dochters achter deze organisatie zit. Ze filmt haar leven en spant zich in voor zwakkeren in de samenleving.

"Er zijn heel veel reacties binnengekomen, al weet je natuurlijk niet of die ook allemaal komen. Het is duidelijk iets waar behoefte aan is."

Myra heeft nog geen concrete plannen voor de demonstratie zondag. "Ik wist niet of het opgepakt zou worden. Dus wat precies de invulling gaat worden weet ik nog niet, maar het wordt geen politiek manifest. Het heeft namelijk niks met politiek te maken, maar is gewoon gezond verstand."

Als de Dam vanwege corona niet mag, wil ze naar het College voor de Rechten van de Mens stappen. "Als de Dam voor een zwarte Amerikaan wel mag, dan mag het ook voor Bas uit Badhoevedorp."

In juni besloot de gemeente Amsterdam risicovolle demonstraties op de Dam voorlopig niet toe te staan, nadat een betoging voor George Floyd duizenden demonstranten had getrokken.

Corona-richtlijnen

De gemeente laat aan de NOS weten dat de demonstratie kan doorgaan als de organisatie kan aantonen dat het protest voldoet aan de corona-richtlijnen. Dus met voldoende onderlinge afstand en genoeg afstand van ander publiek.

Inmiddels heeft Myra contact gehad met de politie en "lijkt het allemaal te gaan lukken". Later deze week volgt een gesprek met de politie om alles door te nemen.

Op Twitter wordt onder #GerechtigheidVoorBas veel gereageerd op de dood van de 24-jarige. Volgens sommige Twitteraars is daarvoor veel minder (politieke) aandacht dan voor het overlijden van de zwarte Amerikaan George Floyd, die omkwam door politiegeweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl