De vier CDA-kandidaten op weg naar hun presentatie voor het lijsttrekkerschap ANP

Het bestuur van het CDA draagt vier personen voor als kandidaat-lijsttrekker. Het zijn vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en de Tweede Kamerleden Martijn van Helvert en Pieter Omtzigt.

De CDA-leden mogen zich tussen 6 en 9 juli uitspreken in een lijsttrekkersverkiezing. Partijvoorzitter Ploum is er trots op dat het CDA voor zo'n verkiezing kiest. "Het is pure democratie die bij onze partij thuishoort."

En zo stelde het viertal zich voor:

CDA-kandidaten stellen zich voor: 'Ik ben beschikbaar als uw lijsttrekker'----

De functie van partijleider van het CDA is vacant sinds het vertrek van Sybrand van Haersma Buma. De huidige burgemeester van Leeuwarden vertrok in mei vorig jaar uit de Tweede Kamer. Hij droeg de fractieleiding over aan het Kamerlid Pieter Heerma. Die zei meteen al dat hij een tussenpaus was en geen ambitie had om lijsttrekker te worden.

Stemming

Even leek het erop of Hugo de Jonge de enige kandidaat zou worden. Maar deze week meldden zich achter elkaar nog drie grote namen. Dat betekent dat er een stemming komt, waarbij ook echt iets te kiezen valt, zeggen de mededingers. Overigens kunnen zich tot 6 juli nog tegenkandidaten melden. Die moeten dan wel kunnen aantonen dat zij voldoende steun hebben binnen het CDA.

Drie kandidaten hebben een motto: De Jonge komt met 'HuGO1', Van Helvert kiest voor 'Wat ons bindt' en de enige vrouwelijke kandidaat gaat met 'Wees wijzer kies Keijzer' leden werven. Omtzigt houdt het bij #PieterOmtzigt.

Dit zijn de officiële kandidaten:

Hugo de Jonge ANP

Bij zijn presentatie benadrukte De Jonge dat hij kiest voor de "politiek van het midden". "In het midden worden de conflicten beslecht en worden mensen samengebracht". Hij vindt niet dat er overhaaste bezuinigingen mogen komen en hij pleit voor aandacht aan demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing en de bevolkingsgroei. "We moeten meer grip krijgen op migratie."

Mona Keijzer ANP

Keijzer zegt dat ze in de acht jaar na haar eerdere kandidatuur veel meer ervaring heeft gekregen, ook op internationaal gebied. Ze is als staatssecretaris nu druk bezig om ondernemers in deze coronatijd te helpen. "Ik ben en blijf die nuchtere praktische vrouw die mensen helpt die vermalen worden." Dat ze het op moet nemen tegen drie mannen vindt ze geen probleem, want thuis heeft ze er zes.

Martijn van Helvert ANP

Van Helvert straalt trots uit dat hij tussen die "grootheden" staat. Hij wil dat "iedereen een fatsoenlijk dak boven zijn hoofd heeft" en dat "iedereen een baan heeft. Hij denkt dat De Jonge als minister te weinig tijd heeft om zich in te zetten voor het lijsttrekkerschap en dat hij het kabinetsbeleid niet kan afvallen. "Ik ben de beste lijsttrekker."

Pieter Omtzigt ANP

Omtzigt uit zijn zorgen over de diepe economische crisis waar Nederland inzit. "We zijn er nog niet en we moeten ook voorkomen dat er een tweede golf komt." Hij wil zich inzetten voor het herstellen van het onderlinge vertrouwen tussen burgers en de overheid. "Ik heb gezien hoe mensen vertrapt kunnen worden door de overheid". Hij wil meer aandacht voor volkshuisvesting, het midden- en kleinbedrijf en goede samenwerking met de Europese Unie.

STER reclame