Yussuf Poulsen viert de 2-0 met ploeggenoten van RB Leipzig

Leipzig laat Mainz weer kansloos, Schalke 04 onderuit tegen Augsburg

Schalke 04 heeft ook de tweede wedstrijd na de herstart van de Bundesliga verloren. De nummer acht van de Duitse voetbalcompetitie verloor thuis kansloos met 3-0 van FC Augsburg, de nummer veertien van de ranglijst.

RB Leipzig, de nummer vijf, deed juist goede zaken. Dankzij een fraaie 5-0 overwinning op FSV Mainz klom de ploeg van trainer Julian Nagelsmann naar de derde plaats.

Snelle achterstand

Mainz startte met voormalig PSV'er Jeffrey Bruma en oud-Feyenoorders Jeremiah St. Juste en Jean-Paul Boëtius in de basis, maar de nummer vijftien in de stand stond na tien minuten voetballen al met 1-0 achter.

Na een lage voorzet van Konrad Laimer schoof Timo Werner de bal met rechts in de verre hoek. De vorige ontmoeting tussen Mainz en RB Leipzig eindigde in 8-0 voor Leipzig en ook nu deed Leipzig z'n best om een flinke uitslag op het scorebord te zetten.

Timo Werner (r) viert de 1-0 tegen FSV Mainz

Een helemaal vrijstaande Yussuf Poulsen, die zijn 250ste wedstrijd speelde voor Leipzig, kopte de 2-0 binnen na een prima voorzet van Marcel Sabitzer. Uitblinker Sabitzer schoot even later zelf de 3-0 in de verre hoek.

Mainz-trainer Achim Beierlorzer zag zijn ploeg geen kansen creëren en mocht in zijn handen knijpen dat Leipzig een aantal kansen miste. Zo faalden Poulsen en Christopher Nkunku oog in oog met doelman Florian Müller en ging Leipzig met een 3-0 voorsprong rusten.

Meer doelpunten

In de tweede helft ging Leipzig verder met waar het mee bezig was: doelpunten maken. Mainz had geen antwoord op een prachtige actie van Kevin Kampl, die ervoor zorgde dat Werner zijn tweede doelpunt van de middag maakte: 4-0.

Yussuf Poulsen (l) viert een doelpunt met Marcel Sabitzer

Kampl leek later zelf voor de 5-0 te zorgen, maar de vlag ging omhoog voor buitenspel en het doelpunt werd afgekeurd. Werner ging daarna op zoek naar zijn derde doelpunt van de dag, zag drie pogingen stranden, maar kon later toch een hattrick op zijn naam schrijven: 5-0.

Dat was voor Werner zijn derde hattrick van dit seizoen, een knappe prestatie. Alleen Lionel Messi (FC Barcelona) maakte dit seizoen ook al drie keer een hattrick. Leipzig klom dankzij de overwinning naar de derde plaats in de Bundesliga.

Bayern München gaat nog altijd aan de leiding. De ploeg won zaterdag met 5-2 van Eintracht Frankfurt.

Ook Augsburg klopt slordig Schalke 04

Trainer Heiko Herrlich maakte bij FC Augsburg zijn debuut op de bank. Vorige week ontbrak de Duitse coach nog, omdat hij een bezoek had gebracht aan een supermarkt, terwijl hij met zijn club in quarantaine zat.

Herrlich zag zijn ploeg al vroeg op voorsprong komen tegen Schalke 04. Eduard Löwen zette Augsburg op 1-0 met een mooie vrije trap van ver buiten het strafschopgebied.

Eduard Löwen (tweede van links) viert de 1-0 met zijn ploeggenoten

Daarna probeerde Schalke, dat vorige week ook al met 4-0 verloor bij rivaal Borussia Dortmund, een opening te vinden voor de 1-1, maar de thuisploeg werd geen moment gevaarlijk, ondanks veel balbezit. Na bijna een half uur voetballen kreeg Schalke kans op de gelijkmaker, maar Rabbi Matondo stuitte op keeper Andreas Luthe.

Augsburg, waar Jeffrey Gouweleeuw de hele wedstrijd op de bank bleef, hield stand in de eerste helft, maar ook na rust werd er door Schalke weinig gecreëerd. De eerste kans in de tweede helft was voor Augsburg, maar de vrije trap van Philipp Max werd gekeerd door doelman Markus Schubert.

Noah-Joel Sarenren-Bazee (l) viert zijn doelpunt tegen Schalke 04

Kort daarna kreeg Schalke, de ploeg van trainer Martin Wagner, een kans via Michael Gregoritsch (kopbal), maar in plaats van de gelijkmaker stond even later de 0-2 op het scorebord. Na slecht verdedigen van Schalke tikte invaller Noah-Joel Sarenren-Bazee de 0-2 binnen.

Ook bij de 0-3 werd er slordig verdedigd door Schalke, waardoor Sergio Córdova in de extra tijd de eindstand bepaalde.

Topper in tweede Bundesliga

In de tweede divisie eindigde de niet vermakelijke topper tussen nummer twee Hamburger SV en koploper Arminia Bielefeld in 0-0.

Rick van Drongelen (r) in duel met Marcel Hartel

HSV, met Timo Letschert en Rick van Drongelen in de basis, kreeg de beste mogelijkheden in het eerste kwartier, maar kwam niet tot scoren. Ook in de tweede helft waren de grote kansen voor HSV, maar Arminia Bielefeld hield stand.

In de slotfase van het duel moest HSV-doelman Daniel Heuer nog redding brengen op een schot van Fabian Klos, maar het bleef 0-0 in Hamburg.