2 november 2019: Union Berlin ontmoet Hertha BSC AFP
Sport en corona

De tweede speelronde sinds de herstart van de Bundesliga wordt vanavond afgetrapt met de voetbalderby van Berlijn: Hertha BSC tegen Union Berlin. Normaal gesproken zouden 75.000 fans in het Olympiastadion voor een onvervalste heksenketel zorgen. Maar dit keer zijn de omstandigheden geheel anders.

In november troffen beide Berlijnse club elkaar voor het eerst op het hoogste niveau, toen voor 22.000 toeschouwers in het Stadion An der Alten Försterei in de oostelijke wijk Köpenick. Het duel liep volledig uit de hand.

De wedstrijd moest worden stilgelegd toen Hertha-fans vuurwerk op het veld gooiden. Union won met 1-0 dankzij een strafschop van Sebastian Polter, vlak voor tijd. Na afloop braken rellen uit en moesten Union-spelers er aan te pas komen om hun woedende fans tot bedaren te brengen.

2 november 2019: supporters op het veld bij Union Berlin tegen Hertha BSC AFP

Hertha kreeg vanwege de ongeregeldheden een recordboete van 195.000 euro, Union moest 158.000 euro overmaken aan de Duitse bond.

Alles is anders

Maar vanavond is alles anders. Door de coronacrisis blijven de tribunes van het Olympiastadion in West-Berlijn leeg. De supporters zitten allemaal thuis voor de televisie. "We verwachten een vredige avond, met alleen een sportieve strijd op het veld", zei Hertha-directeur Michael Preetz.

De strijd tussen de supporters is de afgelopen tijd op coronavriendelijke wijze uitgevochten. Niet via handgemeen of social media, maar via clubstickers. Zowel in West- als Oost-Berlijn zijn massaal lantaarnpalen, verkeersborden en stoplichten ondergeplakt met blauw-witte (Hertha) en rood-gele (Union) stickers.

"We missen de toeschouwers, dat heb ik al vaker gezegd. Maar dat geldt zeker voor de derby", zei Hertha-trainer Bruno Labbadia. "Met 70.000 toeschouwers was het echt gigantisch geweest, daar had ik veel zin in. Maar alles is momenteel anders."

Hertha, met Javairô Dilrosun en Karim Rekik in de selectie, zal vanavond daarom in de sfeerloze ambiance spelen alsof er 70.000 fans op de tribune zitten, zei Labbadia.

De coach debuteerde vorige week bij Hertha met een 3-0 zege op Hoffenheim. Union Berlin, waar Sheraldo Becker onder contract staat, verloor in de vorige speelronde thuis met 2-0 van Bayern München.

Hertha-trainer Labbadia: 'We spelen alsof we 70.000 fans achter ons hebben'

Op de ranglijst staat Hertha momenteel elfde, met één punt meer dan nummer twaalf Union Berlin. De politie in Berlijn is vanavond waakzaam, maar verwacht dat alle supporters zich aan de richtlijnen houden en de wedstrijd thuis voor de televisie zullen volgen.

Afgelopen weekend maakte NOS-correspondent Wouter Zwart in Berlijn een reportage over Union Berlin, beroemd om zijn hondstrouwe publiek en knotsgekke sfeer:

Fans Union Berlin missen unieke sfeer: 'Ons stadion was altijd vol'

STER reclame