Bas Dost is middelpunt van duw-en trekwerk voor het doel bij Eintracht Frankfurt-Borussia Mönchengladbach
NOS Voetbal

Hervatting Bundesliga: kijkcijferrecords, tevredenheid en moeite met juichen

Wekenlang werd gehunkerd naar de bal. Verstokte gokkers stemden zelfs af op Turkmenistan en Wit-Rusland om hun ponden, euro's of dollars te laten rollen. Zo ver hoeven de meesten nu niet meer te zoeken. Want in Duitsland rolt de bal weer.

Bijna zes miljoen voetballiefhebbers schakelden zaterdag in op de hervatting van de Bundesliga. Zo'n 3,7 miljoen kijkers stemden af op de Duitse zender van betaalzender Sky Sports voor de Revierderby tussen Borussia Dortmund en Schalke 04 (4-0). 2,3 miljoen mensen keken naar de wedstrijden via Sport News, het open kanaal van Sky.

Dat is meer dan twee keer zoveel als voor de coronacrisis.

Dortmund kan weer juichen tijdens Revierderby, ook binnen anderhalve meter

Bij Eintracht Frankfurt-Borussia Mönchengladbach (1-3), een duel dat later op de avond gespeeld werd, zakten de cijfers terug naar een 'normaal niveau' met zo'n 740.000 kijkers.

Dat gold ook voor de samenvattingen die 's avonds bij Sportschau op het open kanaal ARD te zien waren: door 4,11 miljoen mensen werden die bekeken. Iets later op de avond trok Das Aktuelle Sportstudio op ZDF nog altijd zo'n 2 miljoen toeschouwers. De hunkering naar het voetbal, in tijden weer eens een live-sportevenement, was groot.

Ook veel kijkers over de grenzen

Maar niet alleen in Duitsland werd er goed gekeken, ook wereldwijd trok de Bundesliga meer dan genoeg aandacht. In Nederland bijvoorbeeld schakelden 203.000 mensen in op Dortmund-Schalke. Gemiddeld trekt een Bundesliga-wedstrijd zo'n 100.000 kijkers.

Ook de Engelse oud-voetballer en tegenwoordig presentator Gary Lineker was meer dan opgelucht dat de bal weer rolt en liet dat blijken met een verwijzing naar de evergreen 'Sound of Silence' van Simon and Garfunkel.

Voor de spelers op het veld was het vooral wennen. Zoals aan het gebrek aan sfeer in de lege stadions. Opvallend genoeg was Borussia Dortmund de enige ploeg die thuis wist te winnen.

De ploeg vierde de zege voor de beroemde staantribune, waar normaal 25.000 fans dicht op elkaar gedrukt zouden zijn. Nu was het leeg. "Onze fans waren er niet, de 'gele muur' ontbrak en dat was vreemd", vond trainer Lucien Favre. "Toch wilden we absoluut winnen voor de fans, ook al zaten die nu thuis voor de buis."

Politiek tevreden

Armin Laschet, deelstaatpresident van Noordrijn-Westfalen, toonde zich na de gespeelde duels tevreden over de terugkeer van het voetbal binnen zijn grenzen. "Het was het waard", aldus de partijgenoot van bondskanselier Merkel. "Dit is precies het behoedzame aftasten in het nieuwe normaal dat we allemaal willen. Als alles zo goed gaat als vandaag, dan kan de competitie doorgaan."

"Het experiment is geslaagd", vond ook Markus Söder, president van de deelstaat Beieren waar FC Augsburg en VfL Wolfsburg zaterdag hun duel afwerkten.

Doelpuntenmaker Daniel Ginczek (links) en aangever Kevin Mbabu vieren de late 2-1 voor Wolfsburg met distantie

Coach Oliver Glasner van Wolfsburg zag zijn ploeg in blessuretijd de uitwedstrijd bij FC Augsburg (1-2) winnen en vond het lastig zijn emoties in bedwang te houden.

"Zo'n winnende goal wil je vieren met de meegereisde fans voor hun tribunevak, maar dat kon niet. Ik verliet zelf even mijn coachvak omdat ik zo blij was, maar realiseerde me meteen dat ik terug moest en niet te dicht bij mijn spelers mag komen. Het is niet leuk, maar we moeten nu gedisciplineerd zijn."

Kritiek op juichende spelers

Glasner was niet de enige. Op voorhand werd alle spelers duidelijk gemaakt dat uitgebreid geknuffel na een treffer niet de bedoeling was. Veel goals werden dan ook gevierd met een felicitatie op afstand of een tikje van voet of elleboog. Maar niet altijd.

Bij Hertha BSC, dat eerder in opspraak kwam door een video waarin oud-Feyenoorder Salomon Kalou de coronavoorschriften aan zijn laars lapte, ging het mis. Zo sprong spits Vedad Ibisevic in euforie op de rug van doelpuntenmaker Matheus en drukte Dedryck Boyata zijn wang tegen collega Marko Grujic.

Hertha-speler Dedryck Boyata vergeet de coronarichtlijnen even in het duel met Hoffenheim

"Het vieren van doelpunten hoort bij het voetbal", stelde Hertha-coach Bruno Labbadia na afloop. "We worden zo vaak getest. Ik denk dat het moet kunnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl