AFP

Goedemorgen! Het crisisteam van het kabinet komt bijeen om te vergaderen over de coronamaatregelen, waarna aan het begin van de avond een persconferentie volgt. En Zuid-Korea gaat vandaag, ondanks de coronacrisis, naar de stembus.

De dag begint helder en koud. Landinwaarts vriest het op veel plaatsen een graad. Daarna begint de zon te schijnen. Er staat weinig wind, waardoor het in het hele land aangenaam lenteweer is. In Noord-Brabant en Limburg kan de temperatuur oplopen tot zo'n 18 graden.

Weerplaza

Moet je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Om 19.00 uur vanavond is er weer een persconferentie van het kabinet over de coronamaatregelen. In sommige omliggende landen worden de maatregelen versoepeld, welke kant gaat het in Nederland op?
  • En coronavirus of niet, Zuid-Korea gaat 'gewoon' naar de stembus voor verkiezingen. Of nou ja, 'gewoon' - de bevolking moet zich wel aan allerlei maatregelen houden. De temperatuur van kiezers wordt buiten het stembureau gecheckt. Zuid-Koreanen met een temperatuur van meer dan 37,5 graden kunnen wel stemmen, maar moeten in een apart stemhokje. Wie in quarantaine zit, kan op een speciale tijd terecht in het stembureau.
  • Precies een jaar geleden vloog de Notre Dame in Parijs in brand. De torenspits brak af, het dak stortte in. En nu, een jaar later, is de oorzaak nog steeds niet achterhaald. De werkzaamheden liggen bovendien stil, vanwege corona en de quarantainemaatregelen.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse president Trump maakt afgelopen nacht bekend de betalingen aan wereldgezondheidsorganisatie WHO op te schorten. Trump verwijt de organisatie foute informatie te hebben verspreid over het coronavirus, de crisis te hebben onderschat en China onvoldoende kritisch te hebben benaderd.

Het besluit komt niet geheel onverwacht. Eerder dreigde Trump er al mee. Hij verweet de WHO toen, net als nu, dat de organisatie kritiek had op zijn besluit van eind januari om vluchten uit China te weren. "De WHO heeft gefaald in zijn kerntaken" en moet verantwoording afleggen, zei Trump. De VS betaalt jaarlijks 400 tot 500 miljoen dollar aan de organisatie, bijna 15 procent van de totale begroting.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

Als de Engelse voetbalcompetitie Premier League dit seizoen nog wordt hervat, grijpt topclub Liverpool nagenoeg zeker de eerste landstitel in twintig jaar. Maar het zal nooit wegspoelen wat er vandaag exact 31 jaar geleden gebeurde. Toen kwamen er 96 Liverpoolfans om het leven bij een paniekuitbraak in het overvolle Hillsborough-stadion in de stad Sheffield.

Vorig jaar, op de 30ste verjaardag van de ramp, zou de Hillsborough-ramp in overleg met nabestaanden en slachtoffers voor het laatst met een publieke ceremonie worden herdacht. Maar daar ging een streep door, omdat de herdenking dan gelijk zou vallen met het proces tegen de politiechef over verantwoordelijkheid voor de ramp. Dat werd als ongepast ervaren. De politiechef werd eind vorig jaar vrijgesproken en vandaag zou de ramp alsnog voor het laatst worden herdacht met een herdenkingsdienst in het stadion van Liverpool. Vanwege de coronacrisis is die laatste ceremonie wederom uitgesteld.

De Hillsborough-ramp is de ernstigste ramp in de Engelse sportgeschiedenis:

15 april 1989: 96 Liverpool-fans overlijden bij Hillsborough-ramp

Fijne dag!

STER reclame