NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Meer dan 25.000 coronadoden in VS • Bonden: trein alleen voor cruciale beroepen

 • RIVM: sinds gisteren zijn 210 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis en zijn 122 nieuwe sterfgevallen gemeld. Lees hier meer over de cijfers van vandaag.
 • Het aantal patiënten op de intensivecareafdelingen is gedaald met 35, naar 1303.
 • De Tweede Kamer zet vraagtekens bij hoe het kabinet de ontwikkeling van corona-apps aanpakt.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus
 • Beelden brandstichting zendmast in Opsporing Verzocht

  Er zijn bewakingsbeelden van een man die afgelopen vrijdag een zendmast in Groningen in brand heeft gestoken. Die werden vanavond getoond in het tv-programma Opsporing Verzocht. De politie roept mensen op zich te melden als ze de man herkennen of iets verdachts hebben gezien dat mogelijk te maken heeft met de brand.

  Er zijn vermoedens dat er een connectie is tussen de verschillende branden in zendmasten en een groep tegenstanders van het nieuwe 5G-netwerk. Op internet circuleren complottheorieën dat de 5G-zendmasten het coronavirus verspreiden.

  Het in brand steken van zendmasten kan gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten, waarschuwt de politie.

 • VS telt nu meer dan 25.000 coronadoden

  Het dodental in de Verenigde Staten als gevolg van het coronavirus is opgelopen tot boven de 25.000, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit. De stad New York is het epicentrum, met ruim 7900 doden.

  Uit de cijfers blijkt ook dat de VS bijna 600.000 geregistreerde besmettingen telt, fors meer dan andere landen. Zo zijn er in Spanje 172.000 besmettingen en Italië 162.000 besmettingen.

  Wereldwijd zijn er nu 1,9 miljoen geregistreerde coronabesmettingen. 125.000 mensen zijn aan de gevolgen ervan overleden.

 • G7-landen gaan donderdag praten over coronacrisis

  De leiders van de G7-landen spreken donderdag via een videoverbinding met elkaar over de uitbraak van het coronavirus. President Trump (VS) heeft de leiders van Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Japan daarvoor uitgenodigd. Het is de bedoeling dat de leiders de nationale aanpak van de corona-uitbraak gaan coördineren, heeft het Witte Huis laten weten.

  De leiders van de G7-landen spraken vorige maand ook al via een videoverbinding over de corona-uitbraak.

 • Heeft een coronatest bij een representatief deel van de bevolking nut?

  Hoe nuttig is het om een representatieve groep mensen in Nederland te testen op het coronavirus? Wetenschappers zijn het daarover oneens. Allemaal onderschrijven ze dat het nuttige extra data kan opleveren, maar ze verschillen van mening of dit nu het belangrijkste is om te doen.

  Lees in dit verhaal hoe verschillende wetenschappers erover denken.

 • Verenigde Naties waarschuwen voor 'fake news'

  Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres waarschuwt voor een "gevaarlijke epidemie van onjuiste informatie" rond het coronavirus. Hij waarschuwt specifiek voor schadelijke gezondheidsadviezen, complottheorieën en (vreemdelingen)haat.

  De Verenigde Naties zijn volgens de secretaris-generaal bezig met een initiatief "om het internet vol te zetten met feiten en wetenschappelijke bevindingen, en tegelijkertijd de groeiende hoeveelheid valse informatie tegen te gaan". Volgens Guterres is desinformatie "een gif dat nog meer levens bedreigt". Guterres wil ook dat socialemediaplatforms en technologiebedrijven meer doen om misleidende informatie tegen te gaan.

  "In de hele wereld zijn mensen bang en willen mensen weten wat ze moeten doen en bij wie ze moeten zijn voor advies. Ze hebben wetenschap nodig, geen kwakzalverij."

 • Recordaantal doden Frankrijk, maar aantal bezette IC-bedden daalt verder

  In Frankrijk is het aantal doden als gevolg van het coronavirus de afgelopen 24 uur toegenomen met 762, zeggen de gezondheidsautoriteiten. Niet eerder vielen er op een dag zoveel coronadoden. Daarmee komt het dodental in Frankrijk op bijna 16.000.

  Wel daalt het aantal bezette bedden op de intensivecareafdelingen. Dat ging van 6821 naar 6730, de zesde dag op rij dat het aantal mensen op de IC's daalt.

  In Frankrijk zijn nu 103.573 geregistreerde besmettingen, zo'n 550 meer dan gisteren.

 • Spoorbonden: trein alleen voor mensen met cruciaal beroep

  De vakbonden VHS, FNV Spoor, VVMC en CNV Vakmensen willen dat de trein alleen nog toegankelijk wordt voor mensen met een cruciaal beroep. Dat schrijven ze in een brief aan hun leden. Volgens de bonden is het nodig om snel maatregelen te nemen om de veiligheid van het spoorpersoneel te waarborgen.

  Ze vragen ook om duidelijkheid over de handhaving. Volgens de bonden is er sinds de start van de maatregelen meer overlast en zijn er meer incidenten. "Ondanks dat er heel veel treinen zijn die nagenoeg leeg zijn, komt het wat ons betreft nog te veel voor dat er sprake is van een overvolle trein", staat er in de brief. "Hierbij lijkt het er vaak op dat het niet meer alleen om medewerkers uit cruciale sectoren gaat."

  Volgens de spoorbonden gaat de NS nu in beraad en komt het spoorwegbedrijf donderdag met aanvullende maatregelen. De FNV riep eind maart het kabinet al op om het hele openbaar vervoer alleen toegankelijk te maken voor mensen die werken in vitale sectoren.

 • 'Tour de France naar augustus, andere rondes volgen daarna'

  In Frankrijk zijn grote evenementen in ieder geval tot half juli verboden, en daarom kan de Tour de France op 27 juni niet van start gaan. Over een nieuwe datum wordt al volop gespeculeerd. De Franse krant Le Parisien denkt aan 25 juli, Le Dauphiné meldt dat het 29 augustus wordt en het Spaanse Marca meent te weten dat de Tour een onderdeel is van een pact tussen de drie grote ronden.

  "De Tour de France staat nu ingepland in de eerste drie weken van augustus, de Vuelta a España in september en de Giro d'Italia in oktober. Tenminste, als het coronavirus geen roet in het eten gooit, natuurlijk", aldus Marca.

 • Honderden partijen willen meedenken over corona-app

  Honderden partijen hebben zich gemeld bij het ministerie van Volksgezondheid om mee te denken over de ontwikkeling en inzet van corona-apps, heeft minister De Jonge laten weten. Bedrijven en deskundigen konden zich tot 12.00 uur vanmiddag melden bij de overheid.

 • In beeld: tijdelijk zorgcentrum in Ahoy klaar voor gebruik

  Het tijdelijke zorgcentrum dat in Ahoy Rotterdam gebouwd is, is klaar om patiënten te ontvangen. Het is overigens maar de vraag of het opvangcentrum nodig is, zei Ernst Kuipers van Landelijk Netwerk Acute Zorg eerder vandaag.

  "We hebben dit neergezet toen het aantal patiënten heel snel steeg, toen colonnes ambulances uit Brabant aankwamen. Het is veel te vroeg om nu te zeggen: die plek hebben we überhaupt niet meer nodig, haal maar weer leeg. Ik deel de opluchting als de opvang overbodig blijkt. Dan heeft het helaas geld gekost, maar better safe than sorry", zei hij tegen journalisten.

  Een Zweedse meubelgigant heeft de inrichting gedoneerd:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Noodhospitaal Ahoy geopend: 'De nachtkastjes zijn helemaal retro'
 • Zestien arbeidsmigranten in busje, politie deelt boetes uit

  De politie heeft vanmiddag in Vlaardingen een bus met arbeidsmigranten aan de kant van de weg gezet, omdat de arbeiders zich niet aan de coronamaatregelen hielden. De bus zat vol met mensen die werkzaam zijn in het Westland.

  "De zestien mensen in de bus hebben allemaal een boete gekregen van 390 euro", laat een woordvoerder van de politie weten aan Rijnmond. De bus had een kentekenplaat uit Letland.

 • Al een week geen coronabesmetting onder personeel UMCG

  In de afgelopen zeven dagen is er in het UMC Groningen geen enkele met corona besmette medewerker bij gekomen. Dat blijkt uit een interne nieuwsbrief van het ziekenhuis, meldt RTV Noord. Op zondag 5 april meldde het UMCG voor het laatst een nieuwe coronabesmetting bij een personeelslid. In totaal zijn er 2247 ziekenhuismedewerkers getest, daarvan waren er 84 besmet.

  Volgens UMCG-viroloog Bert Niesters is het goed nieuws. "Er was in het begin veel discussie over dat in Groningen zoveel werd getest, die discussie is nu ook wel afgerond. Maar ik ben blij dat we de mensen eruit hebben gevist, perfect en hartstikke mooi."

  Niesters ziet als belangrijke oorzaak de maatregelen die het ziekenhuis voor het personeel heeft genomen. Zo is er een streng reisbeleid, waarbij medewerkers wordt gevraagd om binnen de drie noordelijke provincies te blijven. Ook wordt medewerkers afgeraden bezoek te ontvangen van familie of vrienden van buiten Noord-Nederland. Daarnaast worden werknemers verzocht zoveel mogelijk thuis te werken.

  Bij medewerkers die wel positief zijn getest heeft uitgebreid contactonderzoek plaatsgevonden. Ook die mensen zijn vervolgens getest op het virus.

 • Zes Nederlanders onderweg vanuit Marokko

  Er lijkt toch ruimte te komen voor Nederlanders die vastzitten in Marokko om dat land te verlaten. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er op dit moment zes Nederlanders, onder wie een baby, met een Frans vliegtuig op weg naar Parijs. Het gaat volgens het ministerie om schrijnende gevallen.

  Marokko weigerde tot nu toe Nederlanders te laten vertrekken, omdat in het land een strenge lockdown geldt vanwege het coronavirus. Ingezetenen van andere landen mochten daarentegen al wel vertrekken en dat voedde de theorie dat Marokko extra streng optreedt tegen Nederland vanwege de slechte verhoudingen tussen de twee landen.

 • McDonald's maakt excuses na weigeren zwarte mensen in China

  McDonald's in China heeft excuses aangeboden nadat een filiaal in de stad Guangzhou zwarte mensen de toegang tot de fastfoodketen had ontzegd. De zorgen over buitenlanders die het coronavirus dragen, heeft in het land tot incidenten geleid waarbij mensen zijn gediscrimineerd.

  In een video die op sociale media wordt gedeeld, is te lezen dat "zwarte mensen vanaf nu niet meer het restaurant in mogen komen". McDonald's heeft naar aanleiding van die tekst het restaurant tijdelijk gesloten, meldt de BBC.

  Meerdere Afrikaanse ambassadeurs in China schrijven in een gezamenlijke brief aan de Chinese minister van Buitenlandse Zaken dat ze zorgen hebben over de discriminatie van Afrikanen in China tijdens de coronapandemie. Veel van hen kregen te maken met huisuitzettingen. Ook moesten zij meerdere coronatests ondergaan en werden zij in het openbaar gediscrimineerd.

  In de miljoenenstad bevindt zich een van China's grootste Afrikaanse gemeenschappen. Het provinciebestuur van Guangdong heeft gereageerd op de vermeende discriminatie en noemt Afrika "een goede vriend, partner en broeder".

 • Meer doden in Italië, maar minder besmettingen

  Het dodental in Italië als gevolg van het coronavirus is gestegen met 602. Dat zijn er meer dan gisteren, toen er 566 doden gemeld werden. Het dodental komt daarmee op 21.067.

  Uit de cijfers van de autoriteiten blijkt dat het aantal patiënten op de intensivecareafdelingen van ziekenhuizen is gedaald, van 3260 naar 3186. Ook zijn er minder besmettingen gemeld ten opzichte van gisteren. Het zijn er 2972, gisteren waren het er nog 3153. Dat is het laagste aantal besmettingen sinds 13 maart. In Italië zijn 162.488 besmettingen geregistreerd.

  37.130 mensen zijn genezen verklaard, bijna 1700 meer dan gisteren.