Corona-nieuws 20 maart: toespraak koning en noodoproep ziekenhuizen Brabant
Wat gebeurde er vandaag rondom het coronavirus? Hier een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen:
Uit Brabantse ziekenhuizen klonk vandaag een noodoproep aan ziekenhuizen elders in het land en aan het kabinet. De toestroom van patiënten die zijn besmet met het coronavirus is in Brabant zo groot, dat er geen zorg meer kan worden verleend aan andere spoedeisende patiënten.
Het Bernhoven-ziekenhuis in Uden is omgebouwd tot een plek waar alleen nog maar coronapatiënten worden opgevangen. Ook het Amphia Ziekenhuis in Breda slaat alarm: ze kunnen de stroom patiënten die we op korte termijn verwachten niet alleen aan. Zes patiënten zijn met een speciaal aangepaste bus van Breda naar Groningen gebracht.
Vanavond werd bekend dat de verdeling van patiënten over de IC's van de ziekenhuizen landelijk wordt gecoördineerd. Defensie gaat daarbij helpen.
Toespraak koning Willem-Alexander
Het gebeurt niet vaak dat de koning het volk toespreekt in een ingelaste toespraak. De laatste keer was na de ramp met vlucht MH17 in 2014. Hij betuigde vanuit Paleis Huis ten Bosch zijn medeleven aan de slachtoffers van het coronavirus en sprak zijn waardering uit voor iedereen die bijdraagt aan de strijd tegen het virus. Ook riep hij op om eenzaamheid te bestrijden. Volgens kenners was het een hoopvolle en alarmerende speech.
Koningin Máxima heeft vandaag gebeld met verschillende mensen om ze een hart onder de riem te steken. Zo belde ze met medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda en met MKB-voorzitter Jacco Vonhof om aan alle kleine ondernemers van Nederland om haar steun te betuigen.
Dertig mensen overleden
In Nederland zijn in 24 uur tijd 30 mensen overleden aan het coronavirus, de grootste stijging tot dusver. In totaal zijn er 106 mensen gestorven aan de ziekte. Sinds de laatste update van het RIVM komt het totaal aantal positief geteste mensen op 2994.
In Italië kwamen er niet eerder op één dag zoveel doden bij. In 24 uur overleden er 627 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Het dodental in Italië staat nu op 4032. Ruim 5100 mensen zijn genezen.
Het Verenigd Koninkrijk neemt maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Premier Boris Johnson maakte vandaag bekend dat pubs, restaurants en theater hun deuren moeten sluiten.
Vandaag werd ook de opvolger van Bruno Bruins bekendgemaakt: oud-staatssecretaris Martin van Rijn van de PvdA wordt minister voor Medische Zorg. Hij blijft op verzoek van het kabinet drie maanden aan.
Bruins diende gisteren zijn ontslag in, vanwege ernstige oververmoeidheid. Premier Rutte is blij dat Van Rijn ja heeft gezegd "omdat hij meteen beschikbaar is en ik enorm veel vertrouwen in hem heb". De aanpak van de corona-uitbraak was al overgedragen Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid.
45 tot 65 miljard euro
De overheid verwacht de komende drie maanden 45 tot 65 miljard euro extra te lenen om de economische gevolgen van de corona-uitbraak het hoofd te bieden. Dat meldt minister Hoekstra van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.
Het geld om ondernemers en zzp'ers te kunnen bijstaan moet worden geleend. Bovendien zijn er de komende maanden minder belastinginkomsten: naar schatting 35 tot 45 miljard. Hoekstra schrijft dat dit gevolgen heeft voor de staatsschuld.
Nog maar voor enkele dagen mondkapjes
De voorraad mondkapjes in ziekenhuizen is bijna op. Bestuursvoorzitter Ernst Kuipers van het Erasmus MC. "Niet alleen bij ziekenhuizen, maar ook bij huisartsen, ambulancediensten is de nood hoog. Velen hebben een voorraad voor niet meer dan dagen. Het is een groot probleem, want het aantal patiënten stijgt."
Er is niet alleen schaarste aan mondkapjes ook het testmateriaal om vast te stellen of iemand corona heeft of niet, raakt op. Het gaat om wattenstaven waarmee keel- en neusmonsters worden afgenomen en plastic platen waarop de monsters worden verwerkt.
Hoopgevend nieuws is er ook: dertig studenten van de TU Delft zijn maandag begonnen om een simpel en relatief goedkoop beademingsapparaat te ontwikkelen.
Tien weken cel voor 'coronahoester'
Een 23-jarige man uit Noordwijkerhout is veroordeeld tot tien weken cel omdat hij twee agenten opzettelijk in hun gezicht heeft gehoest. Daarbij riep hij dat hij het coronavirus had.
De rechter neemt dat de man kwalijk en vindt bedreiging met zwaar lichamelijk letsel bewezen. Van de celstraf zijn twee weken voorwaardelijk. Ook moet de man beide agenten een schadevergoeding betalen van 350 euro.
Dagboeken 'in de frontlinie'
En: vanaf vandaag geven we zorgpersoneel een gezicht. Zij werken nu dag en nacht en zijn te volgen in de rubriek 'In de frontlinie'.