Martijn van Rijn
NOS NieuwsAangepast

PvdA'er Martin van Rijn nieuwe minister voor Medische Zorg

Oud-staatssecretaris Martin van Rijn van de PvdA wordt de nieuwe minister voor Medische Zorg, heeft premier Rutte zojuist bekendgemaakt. Het is voor drie maanden en op verzoek van het kabinet, zegt Rutte. Van Rijn treedt op persoonlijke titel toe tot het kabinet.

Hij volgt VVD'er Bruno Bruins op, die gisteren ontslag nam vanwege ernstige oververmoeidheid. Rutte is blij dat Van Rijn ja heeft gezegd "omdat hij meteen beschikbaar is en ik enorm veel vertrouwen in hem heb".

Van Rijn is goed ingevoerd in de zorgsector. Hij is nu voorzitter van de raad van bestuur van de Reinier Hagagroep, met ziekenhuizen in Den Haag, Delft en Zoetermeer. In het kabinet-Rutte II was hij samen met minister Schippers verantwoordelijk voor grote veranderingen en bezuinigingen in de zorg.

Zo loodste hij de Wet langdurige zorg en een nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning door het parlement.

Rutte reageerde geïrriteerd op vragen van een journalist over het beleid van Van Rijn in het vorige kabinet als PvdA-staatssecretaris van Volksgezondheid.

Geïrriteerde Rutte: 'laten we blij zijn dat Martin van Rijn komt in het landsbelang'

Het is de afgelopen decennia niet voorgekomen dat een voormalige bewindspersoon van een oppositiepartij lid werd van een kabinet. Rutte: "Deze crisis is zo groot, partijkleur maakt nu even niet uit."

PvdA-leider Asscher denkt er ook zo over. "Als er een nationale crisis is dan help je waar je kan. Ik ben trots op iedereen die in deze moeilijke tijd naar voren stapt. Veel succes, Martin van Rijn."

Ook de VVD-fractie reageert positief. Fractievoorzitter Dijkhoff: "In deze tijd van crisis is er geen tijd om in te werken. Martin heeft de kennis en ervaring op VWS om direct bij te dragen aan het onder controle houden van het coronavirus."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl