AFP
NOS NieuwsAangepast

Biden krijgt bij Democraten steun van drie voormalig concurrenten

Bij de voorverkiezingen in de VS heeft de Democratische kandidaat Joe Biden de steun gekregen van drie voormalige concurrenten. Pete Buttigieg en Amy Klobuchar hebben zich teruggetrokken en staan vanaf nu achter de kandidatuur van Biden.

Vervolgens sprak ook Beto O'Rourke, een kandidaat die in november al uit de race stapte, zijn steun uit voor Biden bij een campagnebijeenkomst van de voormalig vicepresident in Dallas.

De steun voor Biden komt op een sleutelmoment in de voorverkiezingen, waarin bepaald wordt welke Democraat het bij de presidentsverkiezingen in november opneemt tegen de Republikeinse kandidaat, zittend president Donald Trump.

Vandaag is het Super Tuesday, de dag waarop kiezers in veertien staten hun stem kunnen uitbrengen op hun favoriete kandidaat. Daarbij zijn Californië en Texas, de twee staten met het grootste aantal inwoners, waar dus veel stemmen te halen zijn.

Joe Biden en senator Bernie Sanders worden als de grote favorieten gezien om de Democratische nominatie in de wacht te slepen.

Gematigde kandidaten

Buttigieg trok zich in het weekend terug op een bijeenkomst in zijn geboortestad South Bend, waar hij tot 1 januari burgemeester was. Bij de eerste voorverkiezingen was de 38-jarige oud-burgemeester de verrassende winnaar in de staat Iowa. Maar in de daaropvolgende staten deed hij het minder goed. Buttigieg zei tegen zijn aanhangers dat hij inzag dat het hem niet zou gaan lukken.

Senator Amy Klobuchar stapte niet lang daarna uit de race. Zij heeft zich niet kunnen waarmaken als serieuze kandidaat. Haar beste resultaat haalde ze in New Hampshire, waar ze derde werd. Dinsdag wordt ook gestemd in Minnesota, de thuisstaat van Klobuchar.

Buttigieg, Biden, O'Rourke en Klobuchar zijn allen gematigde kandidaten. Gezamenlijk willen ze het opnemen tegen de linkse Bernie Sanders, die tot nu toe bij de voorverkiezingen aan kop gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl