Bernie Sanders AFP
Voorverkiezingen VS

Bernie Sanders heeft de Democratische voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Nevada gewonnen. Sanders was al de favoriet, nadat hij de meeste stemmen had gekregen bij de eerste twee voorverkiezingen, die in Iowa en New Hampshire.

Pete Buttigieg, die het in beide staten ook heel goed deed, lijkt in Nevada een stuk minder populair. De oud-burgemeester staat in de voorlopige uitslagen op plaats drie, achter oud-vicepresident Joe Biden, maar nog voor senator Elizabeth Warren.

Sanders sprak zijn aanhangers toe na de bekendmaking van de resultaten:

Sanders wint Democratische voorverkiezingen in Nevada

South Carolina cruciaal voor Biden

Correspondent Arjen van der Horst zegt dat de overwinning van Sanders niet als een verrassing komt. "Hij stond de afgelopen maanden in Nevada steevast bovenaan in de peilingen. Sanders heeft duidelijk een belangrijke les geleerd van 2016, toen Clinton hoog scoorde bij de latino-kiezers. Hij heeft sindsdien bruggen geslagen en dat betaalt zich nu uit." In Nevada is een op de vijf kiezers latino.

Voor Biden worden de voorverkiezingen komende week in South Carolina cruciaal. "Als hij daar niet eerste wordt, is hij nagenoeg toast", zegt Van der Horst. "In South Carolina is de meerderheid van de Democratische kiezers African American en hij rekent op de steun van de zwarte kiezer om voor een doorbraak te zorgen."

Super Tuesday in aantocht

De winnaar van de Democratische voorverkiezingen neemt het in november op tegen president Trump. In elke staat zijn er gedelegeerden te verdienen voor de partijconferentie in juli, waar de kandidaat wordt gekozen.

Het wachten is vooral op 3 maart, beter bekend als Super Tuesday. Dan zijn er in veertien staten voorverkiezingen en kunnen de kandidaten dus heel veel afgevaardigden binnenhalen. Ook in Texas en Californië gaan kiezers die dag naar de stembureaus.

STER reclame