Pete Buttigieg trekt zich terug als presidentskandidaat Reuters
Voorverkiezingen VS

Pete Buttigieg trekt zich terug als presidentskandidaat voor de Democraten. Dat heeft hij vannacht gezegd tegen zijn aanhangers op een bijeenkomst in zijn geboortestad South Bend, waar hij tot 1 januari burgemeester was.

Bij de Democratische voorverkiezingen in de VS was de 38-jarige Buttigieg de verrassende winnaar in de eerste staat Iowa. In de daaropvolgende staten deed hij het minder goed. Zaterdag pakte oud-vicepresident Joe Biden de winst in South Carolina. Op Twitter prees Biden de campagne van Buttigieg. "Dit was slechts het begin voor hem op het nationale podium."

Buttigieg zei tegen zijn aanhangers dat hij inzag dat het niet gaat lukken. "Ons doel is altijd geweest om de VS te herenigen, om president Trump te verslaan en om onze waarden te laten winnen. Het beste om onze doelen en idealen te verwezenlijken is daarom aan de kant stappen."

Rolmodel voor lhbt-gemeenschap

Buttigieg was een opvallende verschijning in de verzameling Democratische presidentskandidaten. "Het was de man met de vreemde naam die we maar moeilijk konden uitspreken", zegt Amerika-correspondent Marieke de Vries. "Hij was de burgemeester van een stadje in de Midwest met maar 100.000 inwoners. Hoezo zou hij kunnen denken dat hij president kan worden, was de algemene gedachte."

Buttigieg was de eerste homoseksuele kandidaat die meedeed. "Het is echt historisch te noemen, vooral omdat zijn geaardheid geen issue bleek te zijn. Dat maakte hem een rolmodel voor veel mensen uit de lhbt-gemeenschap. Met zijn 38 jaar gaf hij ook hoop voor de toekomst."

"Ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we in januari een nieuwe, Democratische president hebben", beloofde Buttigieg zijn aanhangers:

'We moeten onder ogen zien dat het er niet in zit'

De oud-presidentskandidaat heeft in zijn toespraak zijn aanhangers geen stemadvies gegeven. Democratische en Republikeinse kiezers in veertien Amerikaanse staten gaan morgen, op 'Super Tuesday', hun stem uitbrengen op een van de presidentskandidaten. Onder die veertien staten zijn ook Californië en Texas, grote staten met veel inwoners waar veel gedelegeerden te winnen zijn.

Buttigieg heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij niet gecharmeerd is van de progressieve Bernie Sanders, zegt De Vries. "Hij denkt dat Sanders veel te links is voor het overgrote deel van de Democratische kiezers. Hij is bang dat Sanders ook niet de Republikeinen die Trump niet meer zien zitten, voor zich zou kunnen winnen."

Volgende verkiezingen nog eens proberen

De achterban van de oud-presidentskandidaat reageerde teleurgesteld op diens besluit maar prees Buttigiegs "grootmoedigheid" omdat hij de partij boven zichzelf plaatst. Oud-president Obama noemt hem een belofte voor de Democratische partij. In 2024, bij de volgende verkiezingen is hij pas 42. De Vries: "Het is niet de laatste keer dat we van Buttigieg horen."

De Democratische kandidaat die in juli de nominatie binnenhaalt, gaat het op 3 november vrijwel zeker opnemen tegen president Trump.

Nieuwsuur maakte dit portret over Buttigieg:

Hij is jong, gay, polyglot en dé verrassing van Iowa: Pete Buttigieg

STER reclame