Hij is jong, spreekt zeven talen, is getrouwd met een man en de winnaar van de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Iowa: Pete Buttigieg. Bij de voor de Democraten chaotisch verlopen telling liet hij Bernie Sanders nipt achter zich; het gat met gevestigde tegenstanders Elizabeth Warren en Joe Biden was 8 tot 10 procentpunten.
Wie is Buttigieg en wat wil hij? Uit wie bestaat zijn achterban en waar staat Buttigieg - behalve om zijn moeilijke achternaam - nog meer om bekend?
Nieuwsuur maakte dit portret van Buttigieg:
Pete Buttigieg (uitspraak: BOE-te-dzjedzj) is geboren op 19 januari 1982. Hij studeerde aan de universiteiten van Harvard en het Britse Oxford (met Facebook-baas Mark Zuckerberg) en werkte onder meer bij adviesbureau McKinsey. Maar, zoals hij het zelf uitlegde in een interview, deed zijn gebrek aan "ervaring in de echte wereld" hem doen besluiten het bedrijfsleven te verlaten en te dienen als luitenant bij de inlichtingendienst van de Amerikaanse marine.
Op 28-jarige leeftijd begeeft hij zich voor het eerst op het politieke speelveld en probeert hij minister van Financiën van zijn thuisstaat Indiana te worden. Dat mislukt. Een jaar later, in 2012, wordt hij burgemeester van zijn geboortestad South Bend.
Hij gaat er in 2014 voor zeven maanden tussenuit om te dienen in Afghanistan. Hij besluit uit de kast te komen als hij een brief schrijft aan het thuisfront, voor het geval hij de missie niet overleeft.
"Ik wilde niet dat ik herinnerd zou worden als een leugenaar, want ik had zo'n mooi leven", zei hij achteraf in een interview. Dus maakt hij op 32-jarige leeftijd bekend dat hij homo is. Hij hoopt nu dat hij daarmee andere mensen inspireert.
Of de kiezers klaar zijn voor een homoseksuele president is nog maar de vraag, blijkt wel uit onderstaande video. Een vrouw die net haar stem heeft uitgebracht op Buttigieg komt erachter dat hij getrouwd is met een man.
"Kan ik mijn stem nog intrekken?", reageert ze verbaasd:
Nu doet Buttigieg een gooi naar het presidentschap door in het politieke midden te gaan zitten. Met zijn overkoepelende thema's vrijheid, democratie en veiligheid wil hij volgens zijn website een "nieuwe koers voor het land uitzetten".
Buttigieg wil het Hooggerechtshof hervormen, is tegen Donald Trumps verbod op transgenders in het leger en wil dat de VS in 2050 klimaatneutraal is (in tegenstelling tot Trump steunt Buttigieg het klimaatakkoord van Parijs wel). Met zijn campagne Medicare for all who want it wil hij dat de gezondheidszorg deels vanuit de overheid en deels door de Amerikanen zelf wordt betaald.
Jongeren steunen eerder Sanders (78)
Met dat programma trekt Buttigieg vooralsnog veel oudere kiezers, vertelt correspondent Marieke de Vries. "De jonge generatie zegt: als we dan voor de generational change gaan, laten we dan een radicalere keuze maken." Ze steunen daarom liever Bernie Sanders (die toch al 78 is). Buttigieg wordt met zijn corporate-achtergrond door veel millennials gezien als saai, degelijk en niet progressief genoeg.
Ook onder de zwarte bevolking is hij niet populair. "De achterban van de beweging Black Lives Matter vindt dat hij als burgemeester niet genoeg heeft gedaan voor de zwarte bevolking."
Met de meme 'Mayo Pete' wordt Buttigieg online verweten dat hij alleen opkomt voor witte kiezers en weinig snapt van de jeugd, zelfs in tegenstelling tot zijn veel oudere tegenstanders Warren en Sanders.
Het afgelopen jaar is hij door zijn campagneleider flink naar voren geschoven bij allerlei media-evenementen, legt correspondent Marieke de Vries uit. "Die vrouw was echt de killer beast achter hem, om hem bekend te krijgen."
Ze zette tijdens de campagnetijd flink in op de districten aan de oostkant van Iowa. Alle 50 districten daar kozen eerst voor Obama en daarna voor Trump. Buttigieg heeft daar veel kiezers teruggewonnen voor het kamp van de Democraten.
Die districten zijn strategisch van belang, legt De Vries uit. De meerderheid van de Democratische kiezers maakt het niet uit welke kandidaat wint, als Trump maar wordt verslagen. "De overwinning in Iowa kan Buttigieg de komende tijd dus goed gebruiken in zijn campagne."
Nu, op zijn 38ste, hoort hij bij de kopgroep van vier in Iowa en is hij is de jongste kandidaat ooit die een gooi doet naar het presidentschap. Hij wil de eerste man zijn die rechtstreeks van het stadhuis naar het Witte Huis gaat. De Vries: "Na deze uitslag in Iowa zal hij bij de rest van zijn campagne opwerpen: 'Ik kan Trump verslaan'".