Biden op de foto met aanhangers in de stad Columbia, na de overwinning EPA
Voorverkiezingen VS

De voormalig Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft de voorverkiezingen van de Democraten in de staat South Carolina ruim gewonnen. Hij kreeg bijna de helft van de stemmen.

Het is de eerste overwinning voor Biden, die een tijd lang als grote kanshebber werd gezien om het bij de presidentsverkiezingen in november op te nemen tegen president Trump.

Bekijk hier de reactie van Joe Biden na zijn overwinning:

'De dagen van de verdeeldheid van Trump zijn snel voorbij'

De overwinning in de zuidelijke staat, waar veel zwarte aanhangers op hem stemden, had Biden dan ook hard nodig. In de eerste twee staten Iowa en New Hampshire ging Biden kansloos ten onder en moest hij Bernie Sanders, Pete Buttigieg en anderen voor zich dulden. In Nevada ging het beter, maar ook daar wist Biden niet te winnen.

Na de overwinning van zaterdag is de voormalig running mate van Barack Obama optimistisch. "We zijn nog steeds springlevend", sprak Biden zijn aanhang toe. "Dit is voor iedereen die steeds de klappen opvangt, zich niet voelt meetellen of achterblijft. Dit is jullie campagne."

Correspondent Arjen van der Horst noemt de overwinning in South Carolina de laatste strohalm voor Biden. "Dit was de overwinning die hij nodig had."

Bernie Sanders is op ruime afstand tweede geworden in South Carolina. Tom Steyer, een miljardair die fors had ingezet op de staat, pakte de derde plek. Steyer besloot na de voor hem teleurstellende uitslag zich terug te trekken uit de verkiezingsrace.

Komende dinsdag is een belangrijke dag voor de Democraten. Op deze zogenoemde Super Tuesday wordt er in veertien staten tegelijkertijd gestemd en is een derde van de gedelegeerden te verdelen.

Correspondent Marieke de Vries legt in deze video uit hoe de voorverkiezingen werken:

Zo werken de Amerikaanse voorverkiezingen

STER reclame