De boze bewoners vielen ook journalisten aan die getuige waren van de actie tegen migranten
NOS Nieuws

Bewoners Lesbos woedend over nieuwe migranten, duwen boot af

Het besluit van de Turkse regering om migranten die naar de EU willen niet meer tegen te houden, veroorzaakt nieuwe spanningen op de Griekse eilanden voor de Turkse kust.

Tot deze week hield de Turkse kustwacht een deel van de bootjes met migranten tegen die op eilanden als Lesbos, Chios en Samos afkoersten. Alles wijst erop dat die kustwacht nu met de armen over elkaar toekijkt. Op oproepen van de Griekse collega's om in te grijpen, wordt niet meer gereageerd.

Vandaag lukte het honderden migranten om op Griekse eilanden aan land te gaan, maar bewoners probeerden dat te verhinderen en maakten de migranten duidelijk dat ze niet welkom zijn.

Op Lesbos verhinderden woedende bewoners dat een rubberboot met migranten aanlegde:

Grieken op Lesbos duwen boot met migranten terug water op

De bewoners zijn woest omdat ze veel overlast zeggen te hebben van overvolle opvangkampen, zoals het beruchte kamp Moria op Lesbos. De afgelopen week kwam het geregeld tot gevechten met de oproerpolitie. Het verzet van de bewoners was zo groot dat de politie zich uiteindelijk terugtrok.

Bewoners van Lesbos blokkeerden vandaag ook de toegangswegen naar Moria. Zo'n 300 migranten zijn noodgedwongen opgevangen in een afgesloten deel van de haven van de hoofdstad Mytilini.

De Griekse regering heeft een crisisberaad belegd over de situatie aan de grenzen. In het noordoosten van het land bivakkeren meer dan 10.000 migranten in niemandsland, nadat die de Turkse grenswachten ongehinderd hadden kunnen passeren.

De regering is vastbesloten deze migranten niet toe te laten, maar het lukte sommigen toch om de grensrivier de Evros over te steken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl