Migranten lopen vanmorgen langs de Evros, de grensrivier tussen Turkije en Griekenland
NOS NieuwsAangepast

VN bezorgd over 13.000 migranten in de kou bij Turks-Griekse grens

Bij de Turks-Griekse grens hebben zich volgens de VN-migratieorganisatie IOM zeker 13.000 migranten verzameld. "We maken ons zorgen over deze kwetsbare mensen die worden blootgesteld aan kou en wind", zegt de IOM-topman in Turkije, Lado Gvilava.

Gisterochtend zei de Turkse president Erdogan al dat 18.000 migranten het land hadden verlaten, maar Griekenland en Bulgarije houden hun kant van de grens dicht. Beide landen noemden ook veel lagere aantallen migranten. Vanochtend sprak de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu op Twitter van meer dan 76.000 mensen.

"Het verschil tussen de cijfers die Turkije noemt en de aantallen die Griekenland en de VN bij de grens hebben geteld, toont eens te meer aan dat het de Turkse regering meer gaat om een pr-stunt dan om de realiteit", zegt correspondent Lucas Waagmeester. "De Turken willen dat het beeld ontstaat dat er veel mensen de grens oversteken, het is een desinformatiecampagne om Europa schrik aan te jagen."

Met taxi's en bussen vanuit Istanbul

IOM-medewerkers hebben de bewegingen van migranten richting de grens gevolgd. "In de loop van de dag nam hun aantal toe doordat ze met auto's, taxi's en bussen uit Istanbul aankwamen", zei Gvilava.

Bij de twee officiële grensovergangen bij Edirne en Ipsala en bij enkele officieuze overgangen telden ze in totaal meer dan 13.000 mensen. Bij de drukste grensovergang verzamelden zich volgens het IOM meer dan 3000 migranten. De organisatie meldt ook dat na zonsondergang nog altijd bussen uit Istanbul zijn vertrokken.

Volgens IOM-topman Gvilava zijn de meeste migranten mannen. "Maar we zien ook veel families met jonge kinderen. We leveren voedselpakketten en andere spullen, maar het wordt steeds kouder en het waait hard."

Ook per boot zijn weer mensen van Turkije naar de Griekse eilanden Lesbos, Samos en Chios gegaan. De Turkse kustwacht controleert de grens niet meer. Het zou gaan om enkele honderden migranten.

Premier Rutte sprak op Twitter zijn zorg uit en zei dat hij zijn Griekse collega heeft laten weten dat hij hem steunt vanwege de situatie aan de grens. "Afspraken uit de EU-Turkije Verklaring dienen volledig te worden nageleefd."

Lucas Waagmeester was gisteren bij de grens, dit is wat hij aantrof:

Lucas Waagmeester aan Turks-Griekse grens: 'Weer helemaal sfeer van 2015'

Erdogan besloot donderdag om migranten die naar de EU willen niet tegen te houden om de EU en de NAVO onder druk te zetten. Van de EU wil hij meer geld om de miljoenen vluchtelingen uit Syrië op te vangen. Van de NAVO wil hij meer steun in het conflict met Syrië in Idlib. Donderdag kwamen bij een bombardement in dat gebied 33 Turkse militairen om.

Volgens de Verenigde Naties dreigen een miljoen mensen uit Syrië de grens met Turkije over te steken. Waagmeester: "Europa, de VS en de NAVO doen niets om een nieuwe humanitaire ramp te voorkomen en Turkije zit op de blaren, de druk op de grens is groot. Dat heeft het wel deels aan zichzelf te wijten, omdat de Turken het Westen tegen zich in het harnas hebben gejaagd de afgelopen jaren."

Waagmeester: "Het wapen dat Erdogan in handen heeft, is de grens naar Europa openzetten. Dan komen al die vluchtelingen en migranten naar Europa." Turkije vangt er zo'n vier miljoen op. "Maar de grens met Griekenland is dicht, het leger is aanwezig, er komt bijna niemand doorheen."

"De cijfers zijn een leugen tegen Europa, maar ook tegen de migranten. Die krijgen valse hoop en stranden bij het hek. Dit gaat over de rug van duizenden migranten, onder wie veel kinderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl