ME'ers op Lesbos
NOS Nieuws

Oproerpolitie op Griekse eilanden grotendeels teruggetrokken na hevige rellen

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

Na twee dagen van heftige botsingen tussen eilandbewoners en de politie heeft de Griekse regering besloten de mobiele eenheid terug te trekken van de eilanden Lesbos en Chios. De meeste politiemensen zijn vanochtend vroeg met veerboten vanaf de beide eilanden vertrokken.

Gisteren vielen bij confrontaties tussen eilandbewoners en de politie meer dan zeventig gewonden. De bewoners protesteren tegen de plannen van de regering om nieuwe, gesloten kampen voor asielzoekers te bouwen. Ze vrezen dat er steeds meer migranten naar hun eilanden komen.

Zo ging het eraan toe tijdens de rellen:

Rellen op Lesbos tegen asielzoekerscentra

Premier Mitsotakis heeft vanavond een ontmoeting met regionale bestuurders en burgemeesters van de eilanden waar de gesloten kampen moeten komen, om te kijken wat er moet gebeuren om de spanningen te verminderen. De Noord-Egeïsche gouverneur Moutzouris, die aanvankelijk was uitgenodigd, is niet meer welkom omdat hij zich beledigend zou hebben uitgelaten over de premier.

Overbevolkte kampen

De eilandbewoners zijn in staking gegaan en willen voorafgaand aan het overleg op verschillende plekken demonstreren tegen de regeringsplannen. Maar die wil de bouw van de nieuwe kampen hoe dan ook doorzetten. "Er is geen andere mogelijkheid", zei de regeringswoordvoerder. "We hebben er alles aan gedaan om zoveel mogelijk mensen terug te sturen."

De centrum-rechtse regering van Griekenland wil nieuwe, gesloten kampen bouwen op vijf eilanden in de Egeïsche Zee (Lesbos, Chios, Samos, Leros en Kos). De bestaande overbevolkte kampen op de eilanden moeten sluiten.

Volgens de regering zullen deze maatregelen en versnelde asielprocedures het makkelijker maken om uitgeprocedeerde asielzoekers terug te sturen naar Turkije. Maar voor de eilandbewoners is de maat vol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl