Toeristen met mondkapje tijdens carnaval in Venetië
NOS NieuwsAangepast

Derde corona-dode en 152 besmettingen in Italië, carnaval Venetië afgelast

In Noord-Italië is opnieuw een dode gevallen door het coronavirus. Het slachtoffer is volgens een bestuurder van de regio-Lombardije een oudere vrouw uit de stad Crema, die ook leed aan kanker.

Zij is de derde die in Italië aan het virus overlijdt in drie dagen. De andere slachtoffers waren een man en een vrouw van 77 en 78 uit Noord-Italië.

Het aantal vastgestelde besmettingen is vandaag flink opgelopen, naar 152. Bijna alle besmettingen zijn in Noord-Italië. Met 110 gevallen is Lombardije de zwaarst getroffen regio. Donderdag waren in heel Italië nog maar drie corona-gevallen vastgesteld.

De bron van het virus is niet duidelijk. Het werd vorige week het eerst vastgesteld bij een dertiger in Codogno, die in kritieke toestand was. Aanvankelijk werd aangenomen dat hij het virus had gekregen van een vriend die was teruggekeerd uit Shanghai. Maar die vriend bleek zelf niet besmet. Ook de Chinezen in Codogno bleken het virus niet te hebben.

Carnaval

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen zijn in delen van Italië vergaande maatregelen genomen. Een aantal stadjes is van de buitenwereld afgesloten en in Lombardije blijven ook daarbuiten scholen en universiteiten de komende dagen dicht en zijn sportevenementen afgelast. In sommige plaatsen zijn ook kerkdiensten verboden.

In Venetië is de beroemde carnavalsviering afgelast. In de stad blijken drie hoogbejaarde mensen het virus te hebben. Ze liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Jaarlijks komen tienduizenden mensen af op het Venetiaanse carnaval, dat normaal tot dinsdag duurt.

Carnavalsvierders in Venetië vinden het onzin dat het feest is afgelast:

Carnaval in Venetië afgelast: 'Wat een onzin'

Reizen naar Italië blijft gewoon mogelijk. Wel adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken reizigers om vooraf te controleren of er op de plaats van bestemming speciale maatregelen gelden in verband met het coronavirus.

De geïsoleerde gebieden in Italië zijn vrijwel uitgestorven:

Corona-maatregelen in Italië: uitgestorven straten en kinderen blijven thuis

Door de snelle stijging van het aantal besmettingen is Italië ineens te vinden op de vierde plek van landen met de meeste corona-gevallen. In China zijn er ruim 77.000 besmettingen geregistreerd, gevolgd door Zuid-Korea (zo'n 600), Japan met 135 en nu dus Italië met 132.

Het aantal vastgestelde besmettingen in Iran is vandaag opgelopen van 28 naar 43. In Iran zijn er nu acht doden. Enkele buurlanden van Iran hebben de grenzen met het land gesloten vanwege het coronavirus. Turkije, Pakistan, Armenië en Afghanistan maakten zondag bekend dat te doen. Die landen volgen het voorbeeld van Irak, dat donderdag al de grenzen met Iran sloot.

Wereldwijd zijn er ruim 78.000 mensen met het virus, zo'n 23.000 zieken zijn inmiddels weer hersteld.

Op een markt in de Koreaanse stad Daegu wordt desinfectiemiddel gespoten

Ook in Zuid-Korea, waar veel gevallen te herleiden zijn tot een christelijke sekte, worden meer maatregelen genomen om de uitbraak te stoppen. Het land heeft een waarschuwingssysteem voor virussen en heeft daarin nu het hoogste niveau 4 uitgeroepen. Vrijdag zei premier Chung al dat het land in een noodsituatie was beland.

In het land zijn sinds gisteren weer meer besmettingen bij gekomen; de teller van mensen met corona staat nu op 602. Vijf mensen zijn in Zuid-Korea aan de gevolgen van het virus overleden.

Nederlanders

Het virus dat de ziekte Covid-19 kan veroorzaken, brak eind vorig jaar uit onder bezoekers van een dierenmarkt in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Sindsdien wordt koortsachtig geprobeerd om het besmettelijke virus niet verder te laten verspreiden en werden enkele enkele westerse evacuatievluchten geregeld vanuit de brandhaard in China naar het westen.

Vanochtend werd bekend dat geen van de nagekomen zes Nederlandse evacués uit Wuhan besmet is geraakt met het virus. Niemand is gedurende de thuisquarantaine ziek geworden en alle beperkingen voor de zes zijn opgeheven, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Eerder waren alle voorzorgsmaatregelen al vervallen voor een eerste groep evacués . Zij werden vorige week zondag gezond verklaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl