Extra politiebewaking bij een moskee in Berlijn naar aanleiding van de aanslag in Hanau
NOS NieuwsAangepast

Extra politiebewaking bij Duitse moskeeën na aanslag Hanau

Duitse moskeeën krijgen extra politiebewaking vanwege de aanslag van woensdag op twee shisha-lounges in Hanau. Dat heeft minister Seehofer van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Ook plekken als stations, vliegvelden en grensovergangen krijgen extra politiebeveiliging.

"We verhogen de politie-inzet in heel Duitsland. Gevoelige plekken als moskeeën worden in het bijzonder bewaakt", zei Seehofer op een persconferentie. Hij wees op het gevaar van copycats en vergeldingsacties naar aanleiding van de aanslag, waarbij de 43-jarige schutter in twee waterpijpcafés negen mensen doodschoot. Daarna doodde hij zijn moeder en zichzelf.

Het is nog niet duidelijk welke moskeeën extra beveiliging krijgen. Volgens Seehofer wordt daarover overlegd met regionale rechercheteams.

Extreemrechtse dreiging

Seehofer sprak van "een extreemrechtse terreuraanslag", die volgens hem staat voor een groter probleem. "De dreiging door rechts-extremisme, antisemitisme en racisme is zeer groot in Duitsland."

Het Duitse Openbaar Ministerie zei gisteren al uit te gaan van een rechts-extremistisch motief. In een afscheidsbrief schreef de aanslagpleger dat bepaalde volken moeten worden vernietigd en op YouTube plaatste hij video's met allerlei complottheorieën.

Moskeebezoekers zijn na de aanslag bang voor meer geweld, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek na een bezoek aan het vrijdaggebed in een Koerdische moskee. "Ze wisten dat er dit soort rechts-extremistische types waren, zeker na de reeks van tien moorden door de NSU, maar nu komt het zo dichtbij. En omdat het vanwege de aanslag extra druk is in de moskee, zijn ze bang om zelf doelwit te worden."

Correspondent Wouter Zwart sprak vandaag de vader van Gökhan, die omkwam bij de aanslag:

Behçet verloor zoon Gökhan bij aanslag Hanau: 'Dit zijn door God vervloekte mensen'

In Hanau hebben gisteravond ongeveer vijfduizend mensen een wake gehouden. Ze legden onder meer bloemen neer voor de slachtoffers en nabestaanden. De Duitse president Steinmeier sprak de menigte toe op het marktplein: "We staan samen, we willen samen leven. We laten ons niet uit elkaar drijven. Dat is het sterkste tegengif tegen de haat."

Ook in andere steden, waaronder Berlijn, waren herdenkingsbijeenkomsten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl