Kabinet: Kamerleden moeten voorzichtig zijn in taalgebruik
Vicepremier De Jonge vindt dat mensen zich meer bewust moeten zijn van hun taalgebruik. Hij zegt dat ook parlementariërs, die het van taal moeten hebben, moeten beseffen dat hun woorden consequenties kunnen hebben "bijvoorbeeld in de zin dat mensen zich buitengesloten kunnen gaan voelen".
De Jonge reageert op een uitspraak van de Duitse bondspresident Steinmeier. Die zei gisteren na de aanslagen in Hanau dat "taal die mensen uitsluit en kleineert" kan leiden tot geweld.
We staan zij aan zij tegen het geweld. En tegen de taal die mensen uitsluit en kleineert en die maar al te vaak voorafgaat aan het geweld.
De Jonge zegt dat je moet oppassen om een causaal verband te leggen tussen taal en aanslagen. Maar hij is het er wel mee eens dat je moet oppassen met wat je zegt. "Taal kan bijdragen aan de polarisatie van het debat en kan mensen tegen elkaar opzetten. En in de politiek wordt soms gebruikgemaakt van polarisatie om je eigen punt te maken, om voor je eigen achterban op te komen, maar wel ten koste van anderen."
Minister Koolmees voor Integratie zei vanochtend iets soortgelijks. Volgens hem is het goed dat problemen benoemd worden, "maar je kunt ook echt doorschieten en polariseren en groepen tegen elkaar opzetten en dat moeten we niet willen met elkaar."
Extreem standpunt
Koolmees verwees ook naar de Tweede Kamer: "Je ziet dan dat er een extreem standpunt wordt geponeerd aan de ene kant en een extreem standpunt aan de andere kant. En dat noemen we dan een debat, terwijl het helemaal geen debat is. Daar moeten we mee oppassen met elkaar, ook in het parlement."
Deze week zei Forum voor Democratie-leider Baudet in de Kamer dat de EU doelbewust immigranten naar Europa haalt "om zo de Europese identiteit te verzwakken". Op de vraag of bondspresident Steinmeier dat soort taal bedoelt, zei Koolmees: "Ja, klopt. Het is inderdaad dat soort taal waar je als volksvertegenwoordiger voorzichtig mee moet zijn."
De Jonge voegde daar vanmiddag aan toe dat het goed is dat er niet schouderophalend aan de opmerking van Baudet voorbij is gegaan. "Het is goed dat je in de plenaire vergaderzaal niet onweersproken dit soort complottheorieën kunt verspreiden."
CDA'er Omtzigt en PvdA'er Asscher botsten in de Kamer met Baudet: