EPA

Onder de doden bij de aanslag op de twee shishabars in het Duitse Hanau zijn vijf Turkse staatsburgers. Dat zegt een woordvoerder van de Turkse ambassade in Berlijn. In Turkije is dan ook veel aandacht voor de schietpartij waarbij negen bezoekers van de bars omkwamen.

In de Turkse krant Daily Sabah zegt de ambassadeur Ali Kemal Aydin dat deze aanval niet op zich staat. Volgens hem vielen er in de afgelopen drie decennia in Duitsland meer dan 30 Turkse slachtoffers door racistische aanvallen.

'Ik kan niet ademen'

Muhammed overleefde de aanslag in Hanau. Vanuit een ziekenhuisbed vertelt hij dat hij in de Arena Bar & Café aan het eten was met zo'n tien anderen. "We hoorden vijf à zes schoten, daarna kwam de schutter binnen". Hij zag hoe hij een man door het hoofd schoot. "Daarna schoot hij op ons. Hij heeft mij in de schouder geraakt."

Muhammed vertelt hoe hij en de andere bezoekers zich achter een muur probeerden te verbergen. "We lagen als een bal op elkaar. De jongen onder mij had een gat in zijn keel. Hij zei "ik voel mijn tong niet, ik kan niet ademen".

Geëmotioneerd vertelt Muhammed vanuit zijn ziekenhuisbed dat de jongen het niet heeft overleefd:

Hij riep: 'Ik kan mijn tong niet voelen', en toen was het voorbij

Daily Sabah sprak ooggetuige Kadir Köse die in eerste instantie niet doorhad dat het om een terroristische aanslag ging. "Maar toen ik het tweede schot hoorde wist ik het zeker." Köse is geschokt door de omvang en van het geweld. "Dit soort geweld komt voor in Amerika, niet hier."

Eén van de slachtoffers is Gökhan Gültekin, zegt ambassadeur Aydin. Hij sprak met de vader van de man. Die vertelt dat zijn zoon 37 jaar was, dat de familie uit Oost-Turkije komt en dat hij zich binnenkort zou verloven.

President Erdogan houdt de ontwikkelingen in Duitsland goed in de gaten. "We volgen het op de voet", zegt hij in Hurriyet Daily News. Ook heeft Erdogan zijn deelneming betuigd aan de families van de slachtoffers.

'Dit zijn de IS'ers van Europa'

Het racisme en fascisme is in Europa steeds zichtbaarder, vindt Omer Celik, een woordvoerder van de regerende AK-partij. Tegen het Turkse staatspersbureau Anadolu zegt hij dat de politieke waarden van Europa worden aangevallen. Dat gebeurt volgens hem door fascisten die vijandig staan ten opzichte van moslims, Turken en migranten. De mensen die dat doen omschrijft hij als de "IS'ers van Europa".

Ook het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt in een schriftelijke verklaring dat het racisme toeneemt, net als de vijandigheid tegenover de islam. Het ministerie vindt dat Europa onverschillig staat ten aanzien van vreemdelingenhaat en dat dat leidt tot nieuwe aanvallen op migranten. Volgens het Turkse ministerie moeten alle Europese landen samen optreden tegen racisme en vreemdelingenhaat.

Deze zorgen worden onderschreven door Ertan Toprak, voorzitter van de Koerdische gemeenschap in Duitsland. Hij ziet na het bloedbad een toenemend gevoel van onveiligheid bij migranten. Tegen de Duitse tv-zender ZDF zei hij dat mensen zich niet langer veilig voelen. "Dit had elke migrant kunnen treffen."

STER reclame