NOS Nieuws

Wekdienst 20/2: rechtszaak atletiekcoach en aftrap bevrijding Wageningen

Goedemorgen! De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de Rotterdamse atletiekcoach Jerry M. begint. En in Wageningen is de aftrap van de activiteiten in het kader van 75 jaar Vrijheid Wageningen.

Vandaag is het bewolkt met soms een spat regen. Vanavond regent het enige tijd harder. Het wordt 9 tot 11 graden en er waait een krachtige tot stormachtige westenwind. De komende dagen blijft het vrij zacht met vooral in het weekend soms veel wind. Alleen vrijdag is het zo goed als droog.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Atletiekcoach Jerry M. staat vandaag voor de rechter. Hij wordt verdacht van jarenlang misbruik van meisjes bij sportclubs in Rotterdam en Den Haag. Een aantal van de meisjes was minderjarig. Bovendien zou hij in één van de gevallen geweld hebben gebruikt.
  • Op 5 mei is het 75 jaar geleden dat in Wageningen de capitulatie werd ondertekend. Dat is precies over 75 dagen, daarom is vandaag de aftrap van activiteiten in het kader van 75 jaar Vrijheid Wageningen met o.a. een scholentour en de lancering van Bevrijdingsbier 'Road of Freedom'.
  • Veel boeren twijfelen aan de stikstofberekeningen van het RIVM. Het Mesdagfonds, een belangenbehartiger van de boeren, presenteert daarom eigen berekeningen in Nieuwspoort in Den Haag vanmiddag. Ook in de Tweede Kamer is vandaag een debat over de stikstofmaatregelen.

Wat heb je gemist?

Bij een beschieting van twee sishalounges in Duitsland, zijn negen mensen omgekomen. Ook raakten vijf mensen gewond. Een schutter opende gisteravond het vuur op een waterpijpcafé in de binnenstad van Hanau. Daarna reed hij naar een ander stadsdeel, waar hij opnieuw een waterpijpcafé binnendrong en het vuur opende.

De vermoedelijke schutter is dood in zijn huis gevonden. Over het motief is nog niks duidelijk.

Anders nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Een overheidsinstantie in de Amerikaanse staat Kentucky moet een flinke vergoeding betalen aan een atheïst, vanwege het weigeren van een kentekenplaat met daarop IM GOD - Ik ben God. Ben Hart vroeg het kenteken in 2016 aan, maar volgens het Kentucky Transportation Cabinet schond het de antidiscriminatierichtlijn.

Hart stapte naar de rechter, gesteund door verschillende burgerrechtenorganisaties. De rechter gaf Hart gelijk en oordeelde dat de overheid in dit geval de vrijheid van meningsuiting had geschonden.

De staat Kentucky moet Hart nu ruim 150.000 dollar schadevergoeding betalen. Rijk wordt Hart er niet van: Het grootste deel van het geld gaat naar zijn advocatenteam en de organisaties die hem gesteund hebben.

Ben Hart met zijn omstreden kentekenplaat

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl